MÁSLO: Není tak obyčejné, jak by se mohlo zdát. Tohle se vám určitě vyplatí o něm vědět! - část 2

Není nad křupavý rohlíček s máslem. Co ale dělat, když je máslo tvrdé a nejde namazat? A vůbec, víte, jak ho skladovat a nebo to, že se s jeho pomocí dají čistit skvrny?

Jak vyrobit ochucené máslíčko

Ochucené bylinkové máslo má v dnešní moderní kuchyni mimořádné uplatnění. Přesto se s ním běžně nesetkáme. Bude tedy dobré, že si je vytvoříme pro naši potřebu sami.

Jeho složení je velice jednoduché a výroba není nikterak pracná: 120 g másla necháme náležitě změknout a pak utřeme se solí, najemno nakrájenou, asi ½ cibulky, nejlépe červené s přidáním jemně nasekaných bylinek například pažitky, kebrlíku, oregana a tymiánu, případně zelené petrželky. Důkladně promícháme, přendáme na alobal a vytvarujeme úhledný váleček, který pevně zabalíme a uložíme do chladna ztuhnout. Bylinkové máslo můžeme použít na maso stejně jako na přílohy.

Ke steakům je nejlepší použití česnekového másla. To si připravíme z 5 stroužků česneku, které oloupeme a lisem na česnek prolisujeme. Česnekovou pastu smícháme s 250 g másla. Okořeníme pepřem a vše zabalíme do fólie, vytvarujeme do svého oblíbeného tvaru, například koule, kvádříku apod. a necháme vychladit.

K drůbeži se velice dobře hodí máslo smíchané s troškou kari kořením. Změklé máslo smícháme s troškou kari koření, zformujeme do roličky a dáme zatuhnout do chladna.

 

 

Nejnovější články

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena