#clanek|3521302|3522030#

Dobrá rada musí obstát ve zkoušce časem. A naše rady takovou zkouškou prošly a rozhodně obstály. V galerii najdete nápady na řešení problémů, které se vám mohou kdykoliv přihodit. Stačí jen používat vlastní rozum a budete vědět, zda je můžete nebo nemůžete vyzkoušet. Tak směle do toho.

Boty a brambory

Pokud jste příznivcem klasických kožených mokasínů, tak asi znáte tu bolest, než si je rozchodíte. Máme pro vás trik pro jejich roztažení (tedy zvětšení celé boty). Místo ševcovského kopyta, stačí jednoduše vložit do boty bramboru. Předtím, než ji tam dáte, ji ale oloupejte a ořezejte do tvaru, který potřebujete. A pak už ji nechte přes noc dělat svou práci. Jen ji před nazutím nezapomeňte vyndat.

Boty a brambory podruhé

Brambora vám pomůže i se staršími botami. Když vám třeba začnou boty smrdět, vložte do nic oloupanou bramboru. Ta do sebe totiž absorbuje vůně, takže ráno nebude po nepříjemném zápachu ani památky. Loupané brambory můžete rovněž použít pro vylepšení zevnějšku vašich kožených botek. Ujistěte se, že jsou boty suché a použijte bramboru k jejich vyčištění. Pomůže vám to od soli v zimě i od zažrané špíny v létě.

Štípnutí od hmyzu

Ačkoliv se sebevíc za pomocí repelentů snažíte, aby vás něco nekouslo, tak se to může stát. Na malé kousance od včel, mravenců, nebo komárů použijte šťávu z cibule. Při větších štípancích nechte cibuli na místě vpichu déle působit. Cibule vám pomůže zastavit i menší krvácení. Na štípance pomáhá rovněž i česnek (stačí ho oloupat a potřít si jeho šťávou svědivé místo). Pomoci vám může i kokosový nebo olivový olej. Jen na ně nikdy nepoužívejte ricinový, ten je totiž pěkně nebezpečný.

Ucpané trubky a odpad

Pokud se vám zanesou trubky a odpad v umyvadle neodtéká, tak hned nemusíte volat instalatéra, a nebo používat nebezpečné chemikálie. Stačí si vzít na pomoc jedlou sodu, ocet a vařící vodu. Nejprve do odpadu nasypejte velkou dávku jedlé sody a zalijte ji sklenicí octa. Poté, co spolu tyto dvě věci přestanou silně reagovat, nalijte do odpadu velké množství vařící vody. A vaše trubky budou zase průchozí a odpad bude plnit svou funkci.

Váza

Pokud tento krásný doplněk vaší domácnosti nevyužíváte moc často, takže musíte řešit, jak vázu uskladnit, aby se díky dětem a nebo domácímu mazlíčkovi, nepřevrhla, nespadla a neroztříštila na tisíc kousků. Jednoduchý trik zní, nasypejte do ní, když ji nepoužíváte, písek. Ten ji zatíží, takže se jen tak nepřeklopí.

Řezané květiny

Když už máte vázu, která se vám díky písku nepřevrhla, tak se do ní hodí dát květiny. Řezané kytky ale moc dlouho nevydrží. My pro vás máme trik, jak je vzpružit, když už si myslíte, že jsou vhodné leda tak na kompost. Naplňte lavor horkou (pozor ne vařící) vodou, stonky zkraťte o cca 2,5 cm a celé je do něj ponořte. Nechte květiny 30 až 60 minut ve vodě a poté je vraťte do vázy. Existuje velká šance, že jim prodloužíte pobyt ve vašem bytě na dlouhou dobu.

Vaření vajec

Kdo by to neznal, chcete si uvařit vajíčka "natvrdo", ale skořápka je naprasklá, ačkoliv to není vidět. Vzduch ve vajíčku při vaření expanduje, takže to ve vodě praskne, bílek se vylije ven a vy máte po večeři. Ale existuje pár rad, jak vejce uvařit bez problémů. Nechte je zahřát na pokojovou teplotu. Do rendlíku s vroucí tekutinou je vkládejte na lžičce a vodu osolte. A určitě nezapomeňte přidat do vody ocet, který zamezí vytečení bílku a zároveň způsobí, že se budou vajíčka po uvaření lépe loupat.

Svíčka

Občas se vám stane, že nemůžete ani za boha dostat svíčku do malého úzkého stojánku. Řešení je na snadě. Buď ji oříznete, takže si zaděláte celý byt, nebo její konec na chvíli ponoříte do horké vody. Díky teplu bude vosk tvárnější a půjde vám tak jednodušeji vložit tam, kam má.

Vlasy

Na počátku 20. století si lidé myli vlasy velmi sporadicky, protože věřili, že je mytí zbavuje jejich přirozené mastnoty. Pravda je, že časté mytí může vlasy oslabit a jsou náchylnější k roztřepování konečků, protože z nich odchází jejich přirozená vlhkost. K tomu, abyste si vlasy myli méně, vám může napomoci i zjištění, že budete mít vlasy zdravější a budou se lépe upravovat (z mastnějších vlasů se vám totiž budou lépe formovat nejrůznější účesy).

Vlasy podruhé

Komu není libo mýt si vlasy méně často, měl by alespoň zkusit do svého mycího rituálu zahrnout syrové vejce. Je totiž plné proteinů, vitamínů a mastných kyselin. Použijte vejce místo šampónu a budete zírat, jak budou vaše vlasy čisté, zářivé a zdravé. Stačí vyklepnout vejce do misky, našlehat ho a použít místo šamponu. Vmasírujte ho do mokrých vlasů od hlavy po konečky a nechte 3 minuty působit. Poté ho z nich vymyjte tak studenou vodou, jak snesete. Vaše vlasy vám za tuhle kůru rozhodně poděkují.

Borax

Borax je přírodní sůl s obsahem bóru, který má antiseptické, protiplísňové, protivirové a mírně antibakteriální účinky. Takže si ho pořiďte. Pokud vám vadí mouchy u koše, nasypte do něj trochu této soli a problém bude vyřešen. Zbaví vás rovněž nežádoucího lezoucího hmyzu. Smíchejte ho s cukrem a nasypte do míst, kde mravenci a švábi žijí. Když ho smícháte s vodou, tak se hodí na čištění snad všech povrchů. Na prádle vám smíchaný s vodou odstraní nejrůznější skvrny, poté ho ještě ze stejného důvodu trochu přisypte do prádla v pračce.

Tříska

Vrazit si třísku pod kůži není zrovna hitparáda. Můžete ji zkusit vyndat za pomoci jehličky a moře trpělivosti, nebo zkusit náš trik. Vezměte nádobku, do které můžete nalít vroucí vodu. Umístěte nad ní místo, kde třísku máte a přitlačte ho k nádobce. Vznikne zde mírný podtlak, který bude působit ve váš prospěch. Teplá pára totiž otevře póry na kůži a tříska sama vyleze. Jen dejte pozor, abyste se horkou párou neopařili.

Ucpaný nos

Když se ráno vzbudíte s ucpaným nosem, tak nemusíte hned sáhnout po osvědčených kapkách, nebo spreji, po nichž se rýmy zbavíte za sedm dní. Nabízíme vám jednoduché řešení - slanou vodu. Případně, pokud to zvládnete, můžete zkusit do nosu nasypat nebo nasát samotnou mořskou sůl. Pokud zvolíte slanou vodu, tak si ještě v lékárně (nebo zdravotnických potřebách) kupte lahvičku z rozprašovačem, do které ji nalijte a jež bude sloužit čistě k tomuto účelu. Může to znít nepříjemně, ale je to velmi účinné.

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!