Nejde ale zdaleka jenom o to, jakou vodu použijete k přípravě. I čistá minerální voda hraje při plném vychutnání kávy roli jako ideální „příloha“. „Sklenice vody podávaná ke kávě je součástí vídeňské kavárenské kultury. Voda totiž neutralizuje chuť v ústech, takže si kávu můžete ještě lépe vychutnat. Ideální je pít ji mezi jednotlivými doušky kávy, protože oživuje chuťové pohárky,“ potvrzuje sommelier Goran Huber z Kaffe Institut. Mimochodem podávání vody k šálku kávy je arabský zvyk, starý už několik staletí. I když jeho primárním důvodem bylo uctít řádně hosta.
Jsou i další důvody, proč mít ke kávě vždy také sklenku vody. „Káva sama o sobě dehydratuje. Pokud vypijete hodně kávy, ledviny pracují intenzivněji a vy potřebujete doplnit vodu,“ upozorňuje kávový specialista Pavel Šťastný. Pokud zvolíte minerálku, uděláte pro své zdraví ještě víc. Tím, že je zásaditá, podporuje trávení, a navíc odvádí ze žaludku potenciálně dráždivé látky.
Tvrdá káva
Důležitá pro přípravu kávy je samozřejmě kvalita vody, kterou ji zaléváme. Nevhodná voda s vysokou tvrdostí může zkazit výslednou chuť, a dokonce
z vysoce kvalitních zrn se může rychle stát zakyslý horký nápoj. Pokud vám právě taková teče z kohoutku, je vhodné pořídit si filtr nebo ji připravovat
z lahvované pramenité vody. Ta neobsahuje žádné příměsi jako minerály či další stopové prvky a ani chlor. Kvalitní voda bez vápníku a železa navíc prodlouží život kávovníku.
Užiteční pomocníci k přípravě kávy
|
Mohlo by vás také zajímat: Kosmetika s vůní a silou kávy nebo Dobré důvody, proč pít kávu