Houbařská sezóna je v plném proudu! Máme pro vás 10 rad, JAK NEJLÉPE SBÍRAT HOUBY

shutterstock.com

Houbařská sezóna ještě zdaleka neskončila. Říká se, že Češi jsou národem houbařů. Ale i mistr tesař se může utnout, proto pro vás máme deset dobrých rad, jak na to.

1. Sbírejte jen ty, které dobře znáte

Vždy vkládejte do košíku jen houby, které bezpečně poznáte. Nikdy je neposuzujte jen podle jednoho znaku. Zabarvení kloboučku může být například různé i u stejného druhu hub.

2. Sbírejte jen mladé a zdravé houby

Přestárlé, nadměrně vlhké nebo dokonce plesnivé plodnice se mohou snadno stát nejedlými. Takové si do košíku rozhodně nepřidávejte.

3. Neochutnávejte!

Podle chuti nelze jednoznačně rozpoznat, zda je houba jedlá. Zato se dá i velmi malým množstvím houby přiotrávit! Někdy může stačit jen olíznutí ruky, ve které jste houbu drželi! Pokud jde o chuť, jsou výjimkou potvrzující pravidlo holubinky. Hořké a pálivé jsou nejedlé, se sladkou a mírnou chutí naopak jedlé. Ovšem předtím je nutno bezpečně poznat, že jde o holubinku, u žádných jiných hub toto neplatí!

4. Houby neodřezávejte!

Při sběru neodřezávejte houby nožem, ale opatrně je z půdy vykruťte rukou. Jedině celou houbu lze přesně a bezpečně určit! Nožíkem je pak na místě očistěte.

5. I jedlé mohou být nebezpečné

Jedlé houby se špatným skladováním či nesprávnou tepelnou úpravou stávají nezdravými. I jedlé houby mohou být zdraví nebezpečné, pokud je skladujete v igelitovém sáčku, kde se během jedné až dvou hodin zapaří.

6. Teplé jen jednou

Opětovné ohřívání hub se nedoporučuje. Následky konzumace se mohou podobat otravám ze zkaženého masa. Příčinou jsou toxiny vznikající rozkladem bílkovin.

7. Nedejte na pověry

Jedovatou houbu podle mnohých rozeznáte na první pohled, protože má prsten na nožce, zapáchá a celkově vypadá odpudivě. Nenechte se mýlit! Mnoho hub tomuto popisu neodpovídá, vypadají krásně, a přesto jsou jedovaté.

8. Mrzne? Na houby zapomeňte!

Pokud se vydáte na houby po prvních mrazících, vystavujete se velkému riziku otravy. Po opakovaném zmrznutí a rozmrznutí začínají v dužnině hub rozkladné procesy, jejichž produktem jsou nebezpečné toxiny.

9. Houby na noc? Raději ne!

Houby jsou poměrně těžko stravitelné. Pokud jste si už někdy dopřála na noc pořádnou dávku smaženice, jistě víte, o čem je řeč. Pokud nechcete mít celou noc pocit, že máte v žaludku kámen, nejezte houby před spaním.

10. Buďte ohleduplní

Nemusíte se po každém houbaření třikrát uklánět do všech světových stran a děkovat lesu. Pamatujte ale na pravidla slušnosti a ohleduplnosti. Při cestě za houbami respektujte zákazy vjezdu. Houby, které nechcete, nechejte v zemi a neničte jejich podhoubí. Nesbírejte příliš malé ani přerostlé houby – dejte jim šanci k reprodukci.

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!

 

Nejnovější články

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena