Frenchpress: Pomocník k přípravě dokonalé kávy

z Knihy o kávě

Máte rádi kafe a chcete si ho i doma chystat v nejvyšší možné kvalitě? S malou konvičkou za pár stokorun a návodem od mistryně republiky v přípravě kávy to dokážete.

Konvičku s filtrem vynalezli, jak napovídá samotný název, ve Francii. Metoda přípravy kávy ve frenchpressu patří mezi ty nejjednodušší. "Doporučuji vám používat jednodruhové čerstvé kávy, ty při přípravě ve frenchpressu dokonce vyniknou daleko více než při jiných způsobech přípravy" radí Petra Veselá.

Mohlo by vás také zajímat: Výroba pralinek a café art s Petrou Veselou (plus VIDEO) nebo Poznejte muže podle toho, jakou pije kávu

Jakou kávu použít do frenchpress

Velmi důležitá je hrubost namletí kávy. Pro frenchpress ji potřebujete více nahrubo namletou, namletá zrníčka mají velikost asi jako cukr krystal. Kávu vám namelou v obchodech s výběrovou kávou, pokud nemáte mlýnek doma, jen jim nezapomeňte říct, jakou hrubost potřebujete.

Skvělého výsledku docílíte dodržením několika málo pravidel. Kávě celkově nedělá dobře vroucí voda. Proto kávu ve frenchpressu zalijte horkou, ale ne vroucí vodou, ideální teplota se pohybuje okolo 92–96 °C. Chuť ovlivňuje také doba extrakce, která nesmí přesáhnout 3-4 minuty. Pokud ji necháváte louhovat déle, vyextrahují se vám do kávy třísloviny, tak jako tomu je u moc dlouhého espressa. To platí i tehdy, pokud jste již kávu pístem stlačili dolů. I přes filtr na pístu se z kávy uvolňují po delší době špatné látky a kávu vám úplně zkazí. Po stlačení proto kávu ihned podávejte a pokud ji nevypijete celou, přelijte ji do jiné konvice. Pokud ji chcete mít déle teplou, klidně použijte termosku.

Hrubost mletí: velmi hrubé

Frenchpress

Příprava kafe ve frenchpressu krok za krokem:

  • Kávy nasypte do frenchpressu zhruba do jedné třetiny výšky, ať už máte jakoukoliv velikost. Pokud máte rádi slabší kávu, dávku trochu zmenšete. 
  • Zalijte horkou vodou (92–96 °C) tak, aby voda promíchala všechnu kávu. Hrubě namletá káva vytvoří na povrchu typickou „krustu“ z lógru. 
  • Po chvíli můžete kávu ve frenchpressu zamíchat.
  • Louhujte 3–4 minuty a poté lógr pomalu stlačte pístem dolů. Okamžitě servírujte a kávu nenechávejte delší dobu ve frenchpressu.

Máte ale i spoustu dalších možností, jak připravit dobrou kávu bez drahých přístrojů: vacuum pot, mokka express, chemex, aeropress, napoletana, filtrovaná káva… A pokud jste milovníci kávy a rozhodnete se investovat do přístroje, také máte z čeho vybírat: ruční pákový stroj, kávovary na pody, kapslové kávovary, domácí poloautomatické a automatické kávovary.

Kafe.cz doporučuje: Kniha o kávě

Káva je báječný nápoj. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách a u přátelských posezení. Nabízí se bezpočet možností, jak ji připravit, ale také jak si s ní hrát a jak si ji co nejlépe vychutnat. Můžete ji i degustovat podobně jako víno. Petra Veselá, autorka knihy, kávě rozumí. Několikrát vyhrála mistrovství republiky v přípravě kávy a reprezentovala na mistrovství světa, má vlastní kavárnu a pořádá školení o kávě. Seznámí vás s historií kávy, dozvíte se, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.

 

 

Nejnovější články

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena