Dvoubarevný koláč s meruňkami

Co budete potřebovat:
500 g meruněk (čerstvých nebo mražených, případně okapaných z kompotu)

Tmavé těsto:
250 g hladké mouky
250 g hrubé mouky
2,5 dl kefíru
2 dl oleje
100 g cukru
2 vejce
3 lžíce kakaa
1 sáček vanilinového cukru
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
špetka soli

Tvarohové těsto:
500 g měkkého tvarohu
2 dl mléka
100 g cukru
2 vejce
1 sáček vanilkového pudinku v prášku
1 sáček vanilinového cukru
špetka soli

Postup:

Na tmavé těsto smícháme obě mouky se solí, práškem do pečiva a oběma druhy cukru. Do kefíru zamícháme kakao a přidáme ho k mouce. Vmícháme vejce a olej a těsto nalijeme na plech vyložený papírem na pečení.

Na tvarohové těsto smícháme tvaroh s vejci, oběma druhy cukru, solí a pudinkovým práškem rozmíchaným v mléce. Těsto nalijeme na tmavé těsto na plechu a několika tahy vidličkou vyrobíme mramorování z obou těst.

Na povrch koláče rozložíme půlky meruněk, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut. Hotový koláč nakrájíme na čtverečky a vystačí asi na 10 – 12 porcí.

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!

Jogurtový koláč

Co budete potřebovat:

Na těsto:
2 kelímky bílého jogurtu
3 kelímky polohrubé mouky
1 kelímek cukru
1 a ½ prášku do pečiva
2 vejce
sůl
máslo a hrubá mouka na plech
ovoce nakrájené na kousky

Na drobenku:
80 g másla
70 g cukru
1 skořicový cukr
100 g hrubé mouky
moučkový cukr na posypání

Postup:

Do mísy vyklopte nejprve kelímky jogurtu, pak v prázdném kelímku odměřte mouku a cukr, přidejte prášek do pečiva, vejce, špetku soli a vše důkladně promíchejte.

Těsto vlijte na máslem a hrubou moukou vysypaný plech. Moučník poklaďte nakrájeným ovocem a posypejte drobenkou - mouku smíchejte s cukry, přidejte rozkrájené máslo a rukama zpracovávejte tak dlouho, až je směs sypká. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 °C 30-40 minut dozlatova. Podávejte poprášený moučkovým cukrem.

Bramborové řezy s mrkví

Co budete potřebovat:
350 g vařených oloupaných brambor
180 g polohrubé mouky
90 g rozpuštěného másla
30 g cukru
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
mouka na vál

Náplň:
300 g oloupané mrkve
2 lžíce pomerančové marmelády
1 vejce
2 lžíce cukru
2 lžíce krupice
1 lžíce másla
1 lžička citronové šťávy

Postup:

Plátky mrkve povaříme s 2 dl vody, cukrem a marmeládou doměkka. Ke konci směs stále mícháme, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina. Krupici lehce opražíme za stálého míchání na másle a odstavíme z ohně.

Měkkou mrkev rozmixujeme s vejcem a citronovou šťávou, vmícháme krupici a necháme vychladnout.

Uvařené vychladlé brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a rychle vypracujeme těsto. Rozdělíme ho na dvě poloviny, každou vyválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát silný asi 2 mm a jedním plátem vyložíme vymazaný pekáček. Poklademe ho vrstvou náplně, zakryjeme druhým plátem a okraje smáčkneme k sobě.

Povrch propícháme vidličkou a pečeme asi 35 minut při 175 °C. Po prochladnutí moučník nakrájíme na řezy.

Mohlo by vás zajímat: Další moučníky z brambor

Jemné moka řezy

Co budete potřebovat:
120 g polohrubé mouky
4 vejce
80 g cukru
30 g másla
1 sáček vanilinového cukru

Krém
150 g másla
2 dl mléka
100 g cukru
30 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
4 lžíce silné kávy
1 sáček vanilinového cukru

Poleva:
100 g krupicového cukru
50 g smetany
0,3 dl vody

Postup:

Změklé máslo utřeme s částí obyčejného a vanilinového cukru, přidáme žloutky a vyšleháme do husté pěny. Přidáme prosátou hladkou mouku a zlehka promícháme, aby hmota neklesla. V čisté míse smícháme bílky se zbylým cukrem a ušleháme z nich tuhý sníh, který na závěr po částech vmícháme do těsta. Rozetřeme ho na plech vyložený papírem na pečení, povrch uhladíme, těsto vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 8 minut do světle žluta.

Dvě třetiny mléka smícháme v kastrůlku s cukrem a přivedeme k varu. Zbylé mléko rozmícháme s pudinkovým práškem, nalijeme ho do vroucího mléka a za stálého míchání vaříme několik minut do zhoustnutí. Pudink necháme nejprve vychladnout a ještě vychladit v lednici. Pak ho vyšleháme pomocí elektrického šlehače do jemného krému, do kterého zašleháme vanilinový cukr a kávu. Na závěr po částech přidáme změklé máslo a každou dávku vždy důkladně zašleháme.

Upečený plát těsta necháme dobře vychladnout a pak z něj opatrně stáhneme papír na pečení. Pomocí ostrého nože plát podélně nakrájíme na tři stejně široké a dlouhé pruhy. Jeden potřeme rovnoměrnou vrstvou připraveného krému. Zakryjeme ho druhým pruhem, který také potřeme vrstvou krému a přitiskneme na něj zlehka poslední pruh. Povrch i strany slepených plátů potřeme zbylým krémem a vše necháme v chladničce ztuhnout.
Do kastrůlku nasypeme cukr, přidáme vodu a za stálého míchání uvaříme na mírném ohni světle hnědý karamel. Odstavíme ho z ohně, opatrně pomalu přilijeme smetanu a stále důkladně mícháme. Polevu rovnoměrně nalijeme na ztuhlý moučník, necháme ho znovu vychladit a před podáváním nakrájíme na řezy.

Eskymo řezy

Co budete potřebovat:
2 hrnky hladké mouky
2 vejce
1 hrnek cukru krupice
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
2 lžíce kakaa

Krém:
500 ml mléka
2 kokosové pudingové prášky
250 g másla
100 g moučkového cukru
1 kelímek zakysané smetany
50 čokolády na vaření.

Postup:

Mouku prosejte a smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, kakaem a práškem do pečiva.

Vejce rozšlehejte s mlékem a olejem a vmíchejte do sypké směsi. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.

Pečte asi 30 minut a špejlí vyzkoušejte správnou propečenost těsta. Korpus nechte vychladnout.

Z mléka a pudingových prášků uvařte hladký puding, který nechte za občasného míchání vychladnout. Změklé máslo rozetřete s cukrem a po lžících přišlehejte vychladlý puding a nakonec zlehka vmíchejte zakysanou smetanu.

Krém rozetřete na vychladlý korpus a uložte do chladu ztuhnout. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vychlazený moučník jí pocákejte. Nechte ztuhnout a rozkrájejte na řezy.

#clanek|3521836|3521833#

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!