Diskutujte: Který recept na švestkovou dobrotu považujete za nejlepší? Pojďme si je vyměnit a zkusit v kuchyni něco nového.

Strouhaný koláč se švestkami

PŘÍPRAVA 40 MINUT - MRAŽENÍ 2 HODINY - PEČENÍ 45 MINUT

Suroviny: 1 kg švestek (může být i jiné šťavnaté ovoce), 400 g hladké mouky, 3 vejce, 2 dl smetany ke šlehání, 150 g moučkového cukru, 125 g Hery, 3 lžíce krupicového cukru, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, špetka soli

  1. V míse utřeme žloutky s moučkovým cukrem do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme žloutkovou pěnu, na kousky nakrájený tuk a smetanu a umícháme těsto, které dobře propracujeme. Oddělíme z něj třetinu, zabalíme ji do mikrotenové fólie a uložíme ji asi na 2 hodiny do mrazničky.
  2. Zbylé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát o velikosti plechu. Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme. Švestky a broskve zbavíme pecek, nakrájíme je na malé kousky a smícháme s jablky a kuličkami rybízu. Plát těsta přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a pokryjeme ho vrstvou ovoce.
  3. Z bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh, rozetřeme ho na ovoce a nakonec na povrch koláče nastrouháme na hrubém struhadle zmrzlou třetinu těsta. Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.

Hrnkový švestkový koláč s drobenkou

PŘÍPRAVA 25 MINUT - PEČENÍ 35 MINUT

(1 hrnek = 2,5 dl)

Suroviny: 1,5 kg švestek, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 1 hrnek Kyšky nebo kysaného mléka, 3 vejce, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu, mouka na poprášení těsta
Drobenka: 120 g hrubé mouky, 100 g másla, 100 g cukru

  1. V míse smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva, přidáme olej a vejce a těsto promícháme. Nakonec ho zředíme Kyškou nebo kysaným mlékem, nalijeme ho na vymazaný a vysypaný plech a povrch trochu poprášíme moukou, aby nelepil a mohli jsme těsto stejnoměrně rozprostřít na celý plech.
  2. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a rozprostřeme je řeznou stranou dolů na povrch koláče.
  3. Všechny přísady na drobenku smícháme, promneme prsty a nasypeme rovnoměrně na koláč. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut.

Recepty na zpracování celé podzimní úrody ze zahrádky najdete v novém časopisu Kuchyně.cz, který je právě na stáncích.
Nebo klikněte na
www.prostri.cz