Jak naporcovat kuře

Dnes je již běžně k dostání porcovaná drůbež. Cenově výhodnější ale bude, když si ji naporcujeme sami doma.

Dělá se to jednoduše: kuřátko položíme prsy nahoru, stehna se od sebe a trupu oddálí a oddělí se v kloubech. Nožky pak rozdělíme v kloubech na spodní stehýnka a horní stehna. Následuje podélné rozříznutí celého trupu. Prsíčka se rozříznou šikmo tak, aby vznikl vždy jeden díl bez křídla a druhý s křídly.

Rychlé obalování drůbeže

V kořeněné mouce nebo v koření obalíme jednotlivé porce drůbeže velmi rychle a bez okolního nepořádku, když si nasypeme obalovací směs do igelitového sáčku a maso vložíme dovnitř. Sáčkem pak několikrát důkladně potřepeme a maso bude naprosto stejnoměrně a rychle obalené.

Kuře pečené dozlatova

Aby se nám kuře upeklo krásně dozlatova a jeho kůrčička byla příjemně křupavá, potřeme je na celém povrchu ještě před pečením sladkou smetanou.

Kuře též získá krásně zlatou barvu, pokud do tuku, kterým kuře podléváme, přidáme malé množství mleté kurkumy.

S křupavou kůrčičkou a kořeněnou vůní a chutí bude kuře tehdy, když kůži posypeme kari kořením.

Jak si poradit s nádivkou

Nádivka nesmí být uvnitř drůběže příliš napěchovaná. Kuřecí nebo i ostatní drůbeží maso se spéká, ale nádivka naopak nabývá na objemu.

Jak zachovat při pečení šťavnaté maso

Před pečením opatrně nadzvedneme kůži na prsou kuřete a zasuneme pod ni několik plátků citrónu nebo pomeranče. Poté kuře potřeme olejem, okořeníme a dáme péci do trouby. Takto připravené zůstane krásně a bohatě šťavnaté.

Husa - jak ukrátit dobu pečení

Pečenou husu připravíme za poloviční čas a maso, hlavně u kosti, bude křehké a stejně měkké jako u kůžičky, když do vykuchané husy před pečením vložíme umytou prázdnou pivní láhev (bez etikety) hrdlem ven tak, aby horký vzduch z ní mohl volně unikat.

Mohlo by vás také zajímat: Dobré rady do kuchyně nebo Máslo: Dobré rady nad zlato

Další zajímavé rady a návody do kuchyně najdete na našem partnerském webu www.chutastyl.cz