Odhalit, že vaše dítě užívá drogy, není vůbec jednoduché. Podle odborníků je totiž spousta příznaků velmi podobná těm, které provázejí období dospívání. Většina dětí, celých 95 %, totiž drogy začíná brát před 18. rokem. Jak tedy přijít na to, že si je váš potomek opravdu dopřává?

Drogy: varovné signály

Pokud se rodiče dítěti dostatečně věnují a dobře ho znají, mají šanci i dříve odhalit první varovné signály. Těmi jsou nestandardní chování, zhoršení prospěchu ve škole či potřeba stále většího obnosu peněz. Děti se také často přestávají věnovat koníčkům, bez kterých předtím téměř nemohly existovat. Typické bývají i poruchy spánku, náladovost, anebo vyhýbání se očnímu kontaktu s rodiči.

Jak poznat, že dítě bere drogy? Zaměřte se na následující:

  • Tělesné známky – zarudlé oči, malé nebo rozšířené zornice, setřelá řeč, pach z dechu, z kůže či oblečení, popáleniny na prstech, rtech, nadměrně suché rty, zarudnutí nosu, krvácení z nosu, kolapsové stavy, zhoršení akné, vpichy a modřiny (např. odmítání nosit krátký rukáv), motorický neklid či jindy nemotornost, neobvyklá únava, záchvaty, náhlý úbytek hmotnosti.
  • Psychické změny – změna režimu spánek – bdění, poruchy chování, poruchy učení, agresivita, poruchy pozornosti, výrazná emoční labilita, úzkosti, propady nálady, apatie, euforie, nespolupráce, lhavost, nespavost a jindy výrazná spavost. (zdroj: www.icm.cz)

Máte podezření? Kupte drogový test!

Máte-li podezření, že vaše dítě bere drogy, není nic jednoduššího, než je otestovat. V lékárně, anebo na řadě internetových stránek, můžete bez problémů koupit některý z testů na drogy. Zatímco dříve se jich většina prováděla z moči a umožňovala tak dítěti dodat jiný vzorek, anebo jej naředit vodou, dnes jsou velmi moderní testy ze slin, které ihned prozradí, zda dítě požilo drogu. Důležité je ale vědět, že testy neřeknou, kdy a jak často potomek tuto neřest zkouší. Droga se drží v těle poměrně dlouhou, třeba marihuana i měsíc.

Tipy KAFE.cz

DynexTest SalivaScreen – test ze slin

Nový desetiminutový kombinovaný DynexTest SalivaScreen umožňuje jednoduchým způsobem stanovit požití pěti nejběžnějších drog ze slin testované osoby. Každé balení obsahuje veškeré pomůcky potřebné k provedení testu. Test je díky své jednoduchosti vhodný i pro domácí použití. Klasický test Dynex určuje přítomnost drog v těle z moči.
Cena: 322 Kč (Dynex.cz)

DrugWipe – test ze slin a z potu

Tyto testy jsou světově patentovaným výrobkem a ve snadném způsobu testování nemají konkurenci. Testování drog testem DrugWipe probíhá pouhým dotykem stěrovými čtverečky testu DrugWipe jazyka kontrolované osoby. Dle typu zjistí přítomnost jedné (DrugWipe single) až pěti drog (DrugWipe 5).
Cena: 770 Kč/ test na 5 drog (Alkoholtester.cz)

Druglab Multi 10

Tento test na drogy se provádí z moče a odhalí přítomnost až deseti druhů drog. Doporučují se však pro profesionální využití.
Cena: 418 Kč (Drogovetesty.cz)

KAFE.cz zjistilo: Děti a drogy – co možná nevíte

  • Alespoň jednou v životě zkusilo marihuanu 50 % dětí mladších 16 let.
  • Tři čtvrtiny dětí závislých na pervitinu jsou dívky.
  • První pokusy s drogami přicházejí nejčastěji mezi 13. a 15. rokem.
  • Mezi drogami u dětí vede marihuana, ale stále oblíbenější je droga lásky Extáze. Dalšími často užívanými drogami jsou pervitin, halucinogeny (např. LSD) a nebezpečný heroin.