BÁBOVKA na PĚT způsobů: Kynutá s nádivkou, z bílků, z jáhel nebo s ovocem či kokosem

Shutterstock.com, Smagpix.com

Bábovka je vděčný zákusek. Neexistuje snad nikdo, kdo by ji neměl v oblibě. Receptů na ni najdete stovky. My si pro vás připravili čtyři velmi zajímavé a hlavně chutné. Vyzkoušejte je!

Kynutá bábovka

Co budete potřebovat: 30 g droždí, 120 g moučkového cukru, 500 g polohrubé mouky, 300 ml vlažného mléka, špetka soli,1 lžička nastrouhané citronové kůry, 2 žloutky, 80 g rozpuštěného tuku, 1 dávka makové náplně, tuk na formu.

Postup:

V míse rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, necelou lžíci mouky a promícháme.

Zalijeme 50 ml mléka, rozmícháme a připravíme těstíčko, které necháme v teple vykynout.

Zbylou mouku prosejeme do mísy, promícháme ji se solí, kůrou. Přidáme žloutky, zbylý cukr, kvásek, tuk. Pomocí vlažného mléka vymícháme vláčné hladké těsto, ze kterého připravíme bochánek. Necháme jej v teple pod utěrkou zhruba 1 hodinu kynout.

Potom těsto pomocí mouky rozválíme na plát o síle přibližně 1 centimetr. Potřeme jej nádivkou a zavineme.

Formu důkladně vymažeme rozpuštěným tukem a závin do ní přeneseme. Oba konce spojíme. Necháme v teple ještě chvíli, asi 15 minut, kynout. Potom dáme do trouby vyhřáté na 170° C. Pečeme přibližně 40-45 minut. Bábovku necháme asi 10 minut chladnout ve formě. Potom ji vyjmeme a necháme úplně vychladnout.


 

 

Nejnovější články

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena