Pantone je firma se sídlem v americkém New Yorku, založena počátkem šedesátých let. Je známá pro svůj systém barev, jenž se používá v mnoha odvětvích, například v tiskovinách, výrobě textilií, plastu atd. Za dobu svého působení si vybudovala velice silnou pozici ve všech směrech a právě tato společnost vybírá ke konci prosince barvu, která ovlivní rok další. Během probíhajícího roku se dvakrát pořádá neveřejná schůze různých představitelů ze světa designu, médií a umění a po dvou dnech intenzivních prezentací vybere představenstvo firmy jednu barvu, jenž bude vládnout další rok.

Je to velká zodpovědnost, protože barva, kterou firma Pantone zvolí, ovlivňuje úplně vše, co daný rok vzniká. Má vliv na módní návrháře, designéry nábytku, dekoratéry interiéru, šperkaře, designéry obuvy, fotografy a mnoho dalších oblastí. Jen namátkou, pro rok 2018 byla barvou roku ultra violet (ultra fialová), rok předtím greenery (zelenkavá) a například v roce 2016 byla barvou roku rose quartz (jemně růžová), v jejímž odstínu představil Apple nový typ telefonu. Jak vidíme, barva roku vskutku ovlivňuje mnoho.

Jak jsme již řekli v úvodu, pro rok 2019 byla barvou roku zvolena living coral, živoucí korálová. Co od této barvy, v přírodě se vyskytující vzácně, můžeme čekat? Je to barva, jenž se hodí naprosto do každé oblasti života. Ženy ji mohou nosit na nehtech, na rtech, na vlasech, hodí se do bytu, na oblečení a to jak na sportovní oděvy, tak i pro společenské šaty či spodní prádlo. Korálová zkrátka bude vládnout všude a i celebrity to vědí.

K jakému typu se hodí? Zatímco tmavší fialová, neboli ultra fialová, se hodila pro všechny barvy vlasů, korálová je přece jen trochu jiná liga. Rozhodně bude slušet tmavovláskám, pro které je jako dělaná, u blondýnek bude vždy potřeba doplnit tuto krásnou pastelovou barvu něčím trochu tmavším, aby nebyly až moc světlé, případně zvolit ostřejší odstín korálové, a korálová je trochu no go pro zrzky, protože ryšavé vlasy a k tomu světle červené oblečení, by mohlo působit poněkud agresivně a jednotvárně.

Pro rusovlásky máme ale super tip, pokud se chtějí korálové nabažit i ony. A sice použít ji v menších plochách. Na nehtech, rtěnku, nebo doplňky. Boty, kabelka či pásek v korálovém odstínu k topu a kalhotám v jiné barvě - černá, zelená, námořnická modrá, bílá - budou určitě super a pokud se v létě trochu opálí, nikoli do ruda, ale opravdu do hněda, bude skvěle vypadat i jako tričko, nebo minišaty. Ovšem opět pozor, i přesto je třeba korálovou kombinovat s jinou barvou.

My se už moc těšíme, jaké novinky vzniknou ve světě designu a módy v tomto úchvatném odstínu. Kdyby žil Alexander McQueen, zcela určitě by vymylsel nákladnou kolekci plnou mořských vzorů, různých tvarů a dalších bláznivých barev.