SLOVO ODBORNÍKA PhDr. ALICE VONDROVÉ

* Zajímavé je, že se mnohdy chováme prozíravěji při výběru domácího mazlíčka než při volbě životního partnera. Když si pořizujeme šelmu psovitou, která s námi bude žít 10 až 15 let, stane se naším kamarádem a každodenním společníkem, nejdříve si důkladně prověříme, co je to za plemeno a jaké jsou jeho typické vlastnosti.

* Plemeno volíme podle toho, zda preferujeme kámoše aktivního, sportovního, běhavého, pracovního nebo mazlíčka na gauč. Pak nedochází k vzájemnému rozčarování a přátelství klape k oboustranné spokojenosti.

* Zvíře má vnitřní motivaci k určitému chování, v jeho případě danou genetickou výbavou. Aby změnilo své chování, musí být jeho vnější motivace mimořádně silná.

Podobné je to u lidí.

Předpokladem harmonického soužití je dobrý výběr partnera.

* Je nutné zkoumat, co je u něj motivace vnitřní, tedy to, co dělá rád a opravdu chce, a co je důsledkem motivace vnější, kdy je pod tlakem okolností nebo velké zamilovanosti a touhy se zalíbit.

* Tento druh motivace nikdy dlouho nevydrží, i když silné pudové vzněty za určitých okolností dokážou rozpohybovat i nebožtíka. Ale na jak dlouho?

* Tak jako z pudla neuděláte chrta nebo bojové plemeno, lenocha jen tak nepřevychováte na sportovního borce. Určité změny přesto u lidí dosáhnout lze, ovšem pouze za předpokladu, že se vnější motivace přemění na vnitřní. „Pudlík“ sám musí pochopit, že je v jeho vlastním zájmu změnit způsob života.

* Přestaňte vykonávat všechny služby, které manželovi umožňují jen polehávat, otevřeně mu sdělte, jak je pro vás odpudivý a že ho již v této podobě nedokážete mít ráda. Opatřete mu literaturu, která ho poučí, jaké jsou následky „gaučového“ životního stylu, v první radě impotence a metabolický syndrom. Připomeňte mu, že jeho předčasná smrt udělá z vašich potomků poloviční sirotky. Naveďte je, aby tátovi dávali za příklad jiné otce, kteří se svými dětmi vymýšlejí různé aktivity, a jak jim takové taťky závidí.

* Změňte taktiku a místo lamentací přenášejte odpovědnost na něj. Bude to cesta dlouhá a trnitá, ale doufám, že dojdete k cíli.

Přeji vám k tomu trpělivost.

Dobrá rada tentokrát spíš poučení pro muže: Naše společnost klade na ženy velmi vysoké požadavky. V práci se musejí vyrovnat mužským protějškům, musejí být skvělé matky i hospodyňky a k tomu stále vypadat hezky. Většinou se snaží tato očekávání naplnit. Mnoho českých „ženáčů“ však zcela zapomíná na to, že i oni by měli být pro své partnerky přitažliví. Přijde jim normální, že se neoholí, neumyjí, válejí se na gauči jako hroši a jejich oděv je všechno jiné než elegantní, protože „pro starou“ to tak stačí. A pak se moc diví, když se jejich drahá polovička zakouká do jiného, protože jí prostě lépe voní!