I když vím, že na sex nikdy moc nebyl, teď jsem se už zapřisáhla, že od něj do konce těhotenství raději nebudu nic chtít. Chápu a respektuji, že nemá dobrý pocit z toho, že je v břiše něco navíc, ale v poslední době se vyhýbá i tomu, aby mi břicho jenom natřel krémem.

Moc mě to trápí, protože od té doby, co mi tyhle své pocity začal dávat najevo, téměř každou noc pláču. Těhotenství jsem si přestala užívat a nemůžu se dočkat, až bude prcek na světě. Existuje na můj problém nějaká psychologická rada? Nebo můžu jen čekat a doufat, že po porodu se to alespoň částečně zlepší?

Odpověď psycholožky Marty Boučkové

Jsem moc ráda, že váš dotaz směřuje do oblasti, o které se sice moc nemluví, ale zato patří k nejčastějším problémům v období těhotenství. Více slov se věnuje nechuti těhotných žen k sexu než snížení sexuální touhy u jejich partnerů. V lidské populaci je mezi muži a ženami nespočet různých individualit, které se také různým způsobem srovnávají a sžívají s těhotenstvím, jemuž se ne nadarmo říká jiný stav.

Důvodů, proč někteří muži odmítají sex s těhotnou partnerkou, může být několik. Pro některé je to obava z ohrožení těhotenství, zranění nenarozeného potomka, vyvolání předčasného porodu či změna partnerčiných tělesných parametrů. Pro jiné pak v těhotenství ztrácí žena sexuální atraktivitu jako takovou. Vnímají ji nyní jako matku, ne jako partnerku.

Umím si představit, že nezájem muže v tomto období ženu znejistí, a vím, že je to období větší psychické zranitelnosti, ale i přesto je namístě racionální přístup. Je-li vaše každodenní pohoda narušována manželovým odmítáním se vás intenzivně a intimně dotýkat, neváhejte, nebojte se a navštivte odborníka v manželské poradně. Tam vám zcela jistě pomohou toto pro vás oba nové a nezvyklé období zvládnout.

A nezapomeňte, že láska má mnoho podob, a tudíž také mnoho způsobů, jak ji prokazovat – každé období s sebou přináší ten svůj. Pravdou je, že ne vždy se nám podaří ji vyjadřovat tak, jak by si druhá strana nejvíce přála…

PhDr. Marta Boučková
Absolvovala Filozofickou fakultu UK v Praze. Specializuje se na sociální psychologii, oblast mezilidských vztahů a komunikace a na manželské i partnerské problémy.

Máte podobné zkušenosti jako má naše čtenářka? Co byste jí poradily?