Některé problémy ve vztahu lze vyřešit s odborníky. Více se dozvíte v galerii.

Martině chyběl rok do ukončení vysoké školy, když se zamilovala do svého profesora. Ani jeden z nich si nedal říct, takže se nakonec vzali. Dcera dokončila studia, koupili si malý byt, protože Miroslav, tak se dceřin muž jmenuje, zanechal majetek manželce a dcerám. Mirkovi bylo jednapadesát, když přišla Martina do jiného stavu.

„Mami, to je báječné, budeme mít miminko, Mirek se taky moc těší,“ rozplývala se Martina. Já byla samozřejmě taky šťastná, ale červík pochybností přece jen hlodal. Jak se asi Mirek vypořádá s miminkem v jejich bytě jedna plus jedna?

Mirek byl zpočátku nadšený, Martina byla blahem bez sebe. Jenže malý Mireček byl nespavec. V noci se budil a řval jak o závod. Tatínek začínal být unavený. Nadšení ustupovalo a převažovala únava a nervozita.

Vnímala to i Martina. „Mami, myslíš, že bych mohla s malým tak jednou týdně přespat u vás? Mirek si potřebuje připravit nějaké přednášky, taky píše tu knihu. A malý špatně spí, často brečí.“

Trochu to pomohlo, ale ne napořád. Mireček sice přestal v noci řvát, zato v 10 měsících už chodil. A naučil se lézt po výškách! Otec Mirek z toho radost neměl, protože chlapeček vylezl v nestřeženém okamžiku na psací stůl a roztrhal mu podklady pro přednášku. Navíc něco provedl s tiskárnou…

Peripetie s Mirečkem nebraly konce. A pan profesor začínal mizet. Ukázalo se, že hledal azyl u exmanželky. Tam měl stále ještě netknutou pracovnu.

Miroslav nakonec své otcovství v bytě jedna plus jedna nezvládl. Ačkoli se s Martinou nerozvedl, odstěhoval se k bývalé manželce. Mirečka si bere jednou týdně na procházku a venčí ho společně s bejvalkou. Martina je z toho na mrtvici, ale já si myslím, že rozvod by byl pro dceru lepší řešení než ona pověstná „pepka“.

Adéla, Olomouc

Odborník radí

PhDr. Petr Šmolka

Zdánlivými protagonisty dnešního příběhu jsou demoliční četu připomínající Mireček a byt zvící 1+1. Je otázka, jak by to soužití probíhalo za jiných podmínek. Nabízela by se varianta záměny některého z protagonistů. Výměna Mirečka za spavého lezouna by u Mirečkovy maminky asi neprošla. Možná by byla asi i směna jejich bytu za větší, ta by však zřejmě narazila na krutou realitu. Mirek se při rozvodu projevil jako formát, jenže tím finančně vykrvácel; Martina před nedávnem dostudovala, a tak zřejmě také neoplývala volnými statisíci, s nimiž by podobná směna byla spojena.

Věkově nerovná partnerství mívají ovšem i jiná úskalí, dokonce i v příznivějších vnějších podmínkách. Ani dvougenerační rodinný domek a mnohem spavější dítě nemusí být garancí harmonie. Mnohdy může vést k rozpadu vztahu už jen rozdílná vstupní investice. Rozvádějící se muž investuje nejen bývalé manželství, ale často i dosavadní životní úroveň; jeho drahá pouze své mládí.

Starší muž může mít sklon chovat se jako omnipotentní autorita – má více životních zkušeností, on už přece „odkojil“ dvě dcery, tak má snad právo svou bezmála nezletilou ženu usměrňovat. Což se zas pro změnu bude zajídat jí. V padesáti se rádi potěšíme s vnoučaty, zvláště když je můžeme po chvíli vrátit jejich rodičům.

Uvedená rizika se s věkovým odstupem zvyšují, varovat by nás mělo, je-li partner cca o 10 a více let starší!

JAK JSOU NA TOM CELEBRITY?

DANNY DeVITO

30 let manželství jen tak nevymažete.

Ví to i slavný herec. Před třemi lety se rozešel s manželkou, údajně kvůli mladé milence, což se ale nikdy oficiálně nepotvrdilo. Ať už to bylo jakkoli, zanedlouho byl zpátky. „Milujeme se a chceme náš vztah zachránit,“ říkali manželé svorně.