Jak slevová akce probíhá?

Před zahájením očkování je nutné předložit dětskému lékaři či gynekologovi slevový certifikát. Ten si všechny zájemkyně mohou vyzvednout do 30. června buď na pobočce své zdravotní pojišťovny, nebo si jej mohou zdarma stáhnout na jejích webových stránkách (způsob je u každé pojišťovny odlišný). Po absolvování nebo zaplacení celého očkovacího schématu (všech tří dávek) je nutné zanést certifikát zpět na pojišťovnu, kde klientce vrátí peníze za třetí dávku vakcíny.

Kolik za očkování žena zaplatí?

Za první dvě dávky očkování zaplatí ženy a dívky vždy 3 200 Kč, za třetí dávku pak 1 000 Kč. Částka za poslední dávku však bude klientce vrácena, jakmile donese vyplněný slevový certifikát zpět na pojišťovnu. Za kompletní očkovací schéma tedy ženy zaplatí pouze 6 400 Kč.

Jak vzniká rakovina děložního čípku?

Rakovina děložního čípku je celosvětově druhým nejčastějším zhoubným nádorem u žen hned po rakovině prsu. Její příčinou jsou lidské papillomaviry (HPV). Papillomaviry se nejčastěji přenáší při sexuálním styku, k nákaze však stačí i pouhý kontakt s kůží v genitální oblasti. Spolehlivou ochranu přitom nepředstavuje ani kondom. Infekce někdy v těle přetrvává bez jakýchkoli příznaků i několik let. Časem se pak může vyvinout až v rakovinu děložního čípku.

Rakovinou děložního čípku jsou ohroženy všechny ženy

„Na vznik rakoviny děložního čípku nemají vliv dědičné dispozice, jak je tomu u některých jiných nádorových onemocnění, např. rakoviny prsu. Ohroženy jsou tedy všechny sexuálně aktivní ženy a dívky. S ochranou proti papillomavirům v podobě očkování je přitom důležité začít včas, tedy ideálně před začátkem pohlavního života, kdy dívka neměla možnost se s infekcí setkat,“ říká prof. MUDr. David Cibula z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Jak se proti rakovině děložního čípku chránit?

Nejvhodnější prevencí vzniku rakoviny děložního čípku jsou pravidelné návštěvy u gynekologa spojené s odběrem cytologie a očkování proti rakovině děložního čípku, které ženy chrání proti nejčastějším typům HPV virů. Díky kombinaci screeningu a očkování lze výskyt onemocnění významně snížit.

O vakcíně Cervarix

Rekombinantní, adjuvovaná, adsorbovaná vakcína Cervarix je určena k prevenci cervikálního karcinomu u dívek a žen ve věku 10 až 25 let. Je vhodná jak pro dívky, které ještě nezačaly aktivně sexuálně žít, tak pro sexuálně aktivní ženy. Cervarix poskytuje dlouhodobou ochranu proti dvěma nejčastějším onkogenním HPV typům 16 a 18, které jsou zodpovědné za vznik více než 70 % případů rakoviny děložního čípku. Přípravek je pouze na lékařský předpis a není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Před použitím si pečlivě přečtěte příbalový leták.

Více informací naleznete na www.zdraviprozeny.cz