Divoká zvířata: Vzteklina

Jednou z nejznámějších chorob přenášených zvířaty je vzteklina. U nás se sice v posledních letech vyskytuje jen výjimečně, v Americe, Africe či v jihovýchodní Asii je ale obvyklá. Přenáší se slinami nemocného zvířete – pokousáním či poškrábáním, nejčastěji od divoké, volně žijící zvěře. Často se stává, že si tuto nemoc dovezou cestovatelé ze zahraničí. Inkubační doba je totiž 10 dní až několik měsíců! Vzteklinu je v každém případě třeba léčit, jinak je smrtelná. U nás mají majitelé psů povinnost zvířata očkovat, stejně tak by měli udělat chovatelé koček a fretek.

Co dělat: Abyste vzteklině předešli, raději vyhýbejte kontaktu s podezřelými zvířaty a v případě pokousání psem žádejte po majiteli očkovací průkaz. Jinak vás čekají nepříjemné preventivní vakcíny v nemocnici…

Pokud se chystáte vydat do rizikových zemí, raději se před dobrodružnou cestou nechejte proti vzteklině očkovat. Na trhu jsou dvě vakcíny – Verorab a Rabipur. Informujte se u svého lékaře, anebo v očkovacím centru.

Hlodavci: Leptospiróza

Stačí se napít vody z nezajištěných zdrojů či špinavé plechovky, vykoupat se v přírodních nádržích, nebo přespat na stohu slámy a můžete se nakazit leptospirózou. Jde o horečnaté bakteriální onemocnění, které přenášejí hlodavci, jenž výkaly vylučují tzv. leptospiry. Při kontaktu s nimi nemoc lehce získá jak pes či jiné zvíře, tak člověk. Zákeřný průběh mívá především u psů, kdy je provázena žloutenkou a končí selháním jater či ledvin. Leptospiróza může být smrtelná i pro člověka. V roce 2002 zveřejnili novináři případ, kdy jeden člověk na palubě lodi vypil nápoj přímo z plechovky – a druhý den zemřel. Příčinou smrti byla akutní leptospiróza: plechovka byla totiž kontaminována potkaní močí!

Co dělat: Vyhýbejte se znečištěné vodě, plechovky a další věci, které mohly přijít do kontaktu s výkaly hlodavců raději omývejte pod tekoucí vodou.

Jiří: Leptospirózu jsem chytil v Itálii!

„Leptospirózou jsem se nakazil v Itálii, kam jsme jeli chytat ryby. Pravděpodobně jsem ji získal z plechovky či láhve s pitím, které jsme dávali chladit do trávy. Jenže blízko našeho stanu bydlela nutrie… Nemoc se u mě projevila jako silná chřipka s vysokými horečkami. Obvodní lékařku ani nenapadlo, že by mohlo jít o něco jiného. Až mi horečky stouply hodně vysoko, zavolal jsem pohotovost a ta mě odvezla rovnou na infekční oddělení do nemocnice. Léčil jsem se čtyři měsíce a dodnes docházím na kontroly…“

Psi a kočky: Toxokaróza

K nejčastějším parazitům psů a koček patří škrkavky. Zvířata je mohou chytit kdekoli – vajíčka škrkavek, kterých samice denně naklade až 200 000, se do prostředí dostávají trusem. Infekční jsou ale až za čtrnáct dní. Pokud člověk pozře infikovaná vajíčka, může se nemoc projevit průjmem, zvracením a nechutenstvím či zvětšením uzlin. Příznaky, kterou mohou trvat i několik let, však mohou být mnohem závažnější – larvání toxokaróza, jak se onemocnění škrkavkami u člověka nazývá, se totiž vyskytuje ve třech formách – oční, orgánové a smíšené, a tak může vést k poruchám vidění, k postižení mozku, srdce či ledvin.

Co dělat: Nákaza hrozí především malým dětem na pískovišti. Proto dejte pozor, co si dávají do pusy! Další možností, jak se lehce nakazit, je konzumovat nedostatečně omytou zeleninu a ovoce.

Tasemnice: Pozor na tataráky!

Mezi velmi rozšířené parazity patří tasemnice. Jejím jediným nositelem je blecha, a tak stačí, pokud ji pes nebo kočka pozře a tasemnice pak parazituje v jeho střevech. Pokud se jí nakazí člověk, může se projevovat různě. Od bezpříznakových nákaz až po takové, kdy se larva pronikající střevem a tkáněmi, usadí v játrech, plicích či v mozku a pomalu roste. Tak se vytvoří cysta, která připomíná nádor. Jediným řešením je pak operace. Často se nákaza projevuje nepřirozených hubnutím.

Co dělat: Nakazit se můžete velmi jednoduše. Stačí jen nedobré hygienické návyky, například špatně omyté ovoce. Vajíčka tasemnic mohou být také přilepena na srsti psů, proto si po kontaktu s ní dobře omyjte ruce. Rizikové jsou i pokrmy z nedostatečně tepelně upraveného masa. Nakazit se tak můžete i po konzumaci oblíbeného tataráku!

Měchovec psí: Na pískovištích a plážích

Na pískovištích či písečných plážích se můžete nakazit parazitem, jehož larva proniká do kůže a dále putuje pokožkou. Stačí, když se po nich projdete naboso. Jedná se o larvy tzv. měchovce psího. Nákaza hrozí v teplejších měsících, protože larvy se z vajíčka vylíhnou jen za příznivých podmínek: na teplejších a vlhčích místech. Kůže, kam měchovec pronikne, je rudá, svědivá a bolestivá. Nákaza většinou sama odezní – ovšem po několika týdnech či měsících.

Co dělat: Neprocházejte se naboso na pískovištích, nebo tam, kde se před vámi proháněli psi.

Plísně: Svědivé vyrážky

Plísňová onemocnění mohou být další z chorob, které se mohou projevit jak u zvířat, tak u lidí. Váš domácí mazlíček může fungovat jako skrytý přenašeč bez zjevných příznaků. K nákaze jsou náchylné především děti a starší lidé a plísně, získané od zvířat, se u nich projevují svědivými kožními vyrážkami.

Co dělat: Dodržujte správnou hygienu a po kontaktu se zvířaty si vždy dobře umyjte ruce.

CSD: Nemoc z kočičího škrábnutí

Jak vyplývá z názvu nemoci, jejím nositelem jsou kočky a nákaza vzniká jednoduše – škrábnutím, nebo pokousáním kočkou, v některých případech i psem, kteří jsou nakaženi mikrobem Bartonella. Zatímco u zvířat probíhá většinou bez příznaků, u lidí se projevuje různě, mj. lokálním zarudnutím, horečkou, bolestmi hlavy, únavou, často dochází ke zduření místních uzlin. Vzácně může dojít i k postižení nervové soustavy. Příznaky se více rozvíjejí u dospělých, u dětí a mladistvých má nemoc většinou mírný průběh. Pokud neodezní spontánně, zahajuje se léčba antibiotiky.

Co dělat: V případě poškrábání poraněné místo důkladně desinfikujte a ošetřete. Pozorujete-li příznaky nemoci, navštivte lékaře.

Pes a kočka mohou být nositeli až 150 zoonóz, u nás se však všechny nevyskytují. Podle lékařů lidí nakažených některou se zoonóz přibývá. Rakouští odborníci tvrdí, že škrkavkou je nakažený každý 30. člověk. Podle Britů se této nemoci připisuje až 200 případů oslepnutí ročně!