Pročtěte náš článek, dozvíte se spousty zajímavých informací. A budete děkovat tam nahoru, že je kosmetický průmysl tam, kde je.

Popáleniny kvůli vlnitým vlasům

K těm si ženy například ve viktoriánském období pomáhaly ohněm. Ano, vlasy vystavovaly vysokým teplotám, což ne vždy vedlo ke kýženému výsledku. Často se totiž stávalo, že plameny zachvátily celý vlasový porost.

Nádory kvůli hladší pleti

Radium je radioaktivní látka, to už dnes ví každé školou povinné dítě. V historii si ale ženy pořizovaly make-up, který obsahoval tuto látku. Výrobek sliboval projasněnou, mladistvou pleť.

Oslepnutí kvůli "hlubokému pohledu"

Po aplikaci kapek obsahujících Rulík zlomocný dochází k umrtvení duhovky, která přestává reagovat na světlo. Ta zůstává velká, pohled působí hlubokým dojmem.

Otrava kvůli barevnému oblečení

Barvily si toxickými barvami rukavice, punčochy a ponožky, tím pádem se jim všechny nebezpečné látky dostávaly kůží do těla. Často měli po těle otevřené rány a popáleniny způsobené právě chemikáliemi, bohužel nikdo netušil, že jsou na vině barviva. Oblečení v oblíbené smaragdové barvě nosili i nadále a tak se chemie do těla dostávala ránami ještě snadněji.

Ekzémy kvůli bílé pleti

V době vlády královny Alžběty I. bylo velkým módním prohřeškem jakékoliv zabarvení pleti. Ta musela být porcelánově bílá. Používali různé "kosmetické" produkty, aby pleť co nejvíce zesvětlili. Pudr obsahoval například kyselinu octovou, ale také další látky, které měly pleť zesvětlovat, ale zároveň byly zdraví škodlivé. Také barvivo, které si dávali na rty, ženám ubližovalo. Způsobobalo záněty kůže a ekzémy, v krajních případech prudké alergické reakce s trvalými následky.

Nevolnosti a závratě kvůli fialovému oblečení

William Henry Perkin používal anilin při vyrábění antimalaritik. Ovšem při jednom z pokusů náhodně vytvořil nádherné jasně fialové barvivo. A to se okamžitě stalo hitem. Bohužel nošení oblečení, které bylo obarveno touto barvou, s sebou neslo bolesti hlavy, závratě a kožní problémy.

Odumření špičky nosu kvůli jeho zmenšení

Plastická chirurgie v historiiještě neexistovala, jak si ale dopomoci k malému nosíku? Stačí si přes noc nasadit masku a pořádně utáhnout řemeny... Reklama na tento doslova mučící nástroj se chvástala statisíci spokojenými zákazníky. Ve skutečnosti si tak lidé způsobovali vážná poranění, často jim také špička nosu odumírala.

Záněty kůže kvůli pánské módě

Muži často končili v nemocnici z důvodu velkých ploch poraněné kůže v oblasti zápěstí a kolen. A to z důvodů nošení kabátů, které byly plné zinku. Ten se ve vlhku rozpouštěl a dostával na přes kabát do těla.

Nemoci zažívacího traktu kvůli úzkému pasu

Ve viktoriánské éře bylo žádoucí mít co nejužší pas. Ženy si k němu dopomáhaly stahováním těla v korzetu, ale také dobrovolně polykali vajíčka tasemnice. Ta se živí obsahem žaludku, tudíž napadený tímto parazitem hubne.

Otrava kvůli módním doplňkům

Azbest je jedna z nejnebezpečnějších látek pro lidský organismus, kromě jiného je také karcinogenní. Bohužel naši předci ještě tyto znalosti neměli, a tak z azbestu vyráběli nejrůznější módní doplňky.

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!