Chic od rána do večera

Francouzku v jejím oblíbeném pekařství na rohu nikdy nepotkáte ve vytahaných teplácích a ošlapaných teniskách. Ale nestane se ani obětí módních trendů, která otrocky napodobuje módní styl celebrit. Základem jejího stylu je střízlivá elegance.

Na rozdíl od Londýna v pařížských ulicích málokdy potkáte bláznivě vyhastrošené děvy. Svůj šatník staví na kvalitních základech, jako je trenčkot, balerinky, černý kašmírový rolák nebo malé černé šaty. A samozřejmě šály a šátky, které oživí každý outfit!

Beauté aneb kosmetické rituály

Kila líčidel? Kdepak! Tajemstvím jejich krásy není nic jiného než dokonalá pleť. Pečují o ni téměř s posedlostí, tráví tím nemálo času a za nejrůznější hydratační přípravky utrácejí nemálo peněz. Naopak se šminkami to příliš nepřehánějí.

Ano, v jejich kosmetické taštičce nechybí červená rtěnka.

Všeho s mírou

Jak to, že Francouzky nikdy neztloustnou? Vždyť jejich vyhlášená kuchyně obsahuje tolik tučných jídel a Francie je vyhlášená i dlouhými poledními přestávkami a obědy i večeřemi o několika chodech! Důvodem je jejich smysl pro uměřenost, „modération“.

V jejich životě se nestřídají období přejídání a dietního utrpení. Malá potěšení si dopřávají každý den. Ale nepřehánějí to.

A la santé!

Navzdory tomu, že Francie je vinařská velmoc, Francouzky pijí relativně málo alkoholu. Víno se zde pije téměř výhradně k jídlu a za přiměřené množství se pokládá jedna sklenka – tedy 125 ml.

Popíjet nalačno nebo se dokonce vínem opít je společensky poněkud nevhodné.

Dieta? Merde!

Ať už je pravda jakákoli, Francouzky se vždy tváří, že za jejich štíhlou postavou se neskrývá vůbec žádná námaha a úsilí. Hovory o dietách jsou tabu a představa, že někdo chodí dřít do tělocvičny, přestože sport z duše nenávidí, je Francouzům naprosto nepochopitelná. Pohyb je ovšem součástí jejich každodenního života, často a rádi chodí na pěší procházky.

Na rozdíl od Američanů, kteří všude jezdí autem, aby pak mohli vypustit duši v upoceném fitness centru.

Vive zeštíhlující krémy!

Francouzky sice, jak již bylo řečeno, příliš neholdují sportu, zato jsou první na světě ve spotřebě krémů proti celulitidě. Zda jim nějak pomáhají, to je ovšem otázka.

Stárnout? Ano, ale avec charme!

Coco Chanel nebo nedávno zesnulá Annie Girardot jsou ženy, které byly krásné a chic i dlouho poté, co jim bylo -sát. Jejich tajemství? Nesnažily se svůj věk za každou cenu zamaskovat.

Důležitější než vypadat mladší je mít svůj styl a toho se držet.

Rodinné soirée

Sníst si večeři na gauči s pohledem upřeným na televizní obrazovku, to je ve Francii prostě nemyslitelné. Každé jídlo, i sebeobyčejnější jídlo je malým rodinným rituálem, konzumuje se u krásně prostřeného stolu, trvá dlouho a je záminkou ke společenské konverzaci.

Bien dans sa peau

Francouzky mají pojmenování pro ono nenucené sebevědomí, které je provází na každém kroku: Etre bien dans sa peau. Cítit se dobře ve své kůži. Možná to není něco, co od nich můžeme ze dne na den odkoukat, můžeme se však alespoň inspirovat.