Intolerance lepku se projeví kdykoli během života

Alergii není možné léčit a nemocný musí po celý život dodržovat přísná dietní omezení. Nemoc se může vyskytnout během života kdykoli a pacient musí po stanovení diagnózy dodržovat bezlepkovou dietu. Celiakii pozorujeme na různé látky, které se vyskytují v jádru obilného zrna. Mezi nejznámější patří lepek, který se řadí k zásobním výživným bílkovinám, je pružný a umí bobtnat. Nejvíce lepku obsahuje pšenice.

Přímí příbuzní celiaka často dětí dispozice k onemocnění

Četnost dědičného onemocnění závisí na stupni příbuznosti s postiženou osobou. U příbuzných prvního stupně se výskyt počítá mezi 8-18 procenty, v případě jednovaječných dvojčat dosahuje až 70 procent.

Při pozření lepku se projeví zánětlivé proměny na sliznici tenkého střeva, které mohou v důsledku za porušení vstřebávání vitamínů, živin, minerálů a vody. Celiakie se dělí na různé stupně členící se dle poškození sliznice střeva. Rozděluje se na klinické formy charakterizované od bezpříznakového onemocnění, přes neúplně rozvinuté a až po plně rozvinuté.

Nejlépe se nemoc pozná u malých dětí

Předškolní děti alergické na lepek trpí bolením břicha, nadýmáním, ochablými svaly, mají problémy se stolicí, která je objemná a mastná. Školáci zpravidla žádnými příznaky netrpí, ale z krve je patrná chudokrevnost, jsou menšího vzrůstu a celkově vykazují opožděný vývoj. V pubertě se neléčená celiakie u jedinců zlepší a projeví se až po 25. roku života.

Celiakii v dospělosti může spustit stres, těhotenství nebo operace

U dospělých jsou projevy celiakie odlišné případ od případu. Zpravidla se objevuje nechutenství, slabá plynatost, pocit plného břicha a zažívací obtíže různého charakteru. Střevní potíže ukazující na celiakii často chybí, nárazový může být lehký průjem. V dospělosti nemocného netrápí silné příznaky nadýmání jako v případě dětí předškolního věku.

Dospělý trpí anemií, která se po léčbě nelepší, opakovanými záněty sliznic ústní dutiny nebo spojivek, nemocný se potýká s velkou únavou. Dále jej mohou doprovázet kožní onemocnění, neúplné vyvinutí zubní skloviny, vznik osteoporózy, myopatie, polyneuropatie. Výskyt celiakie je spojený také s poruchami chování, objevují se deprese, snížená tvorba spermatu, nepravidelná menstruace, neplodnost či potraty.

Spouštěčů pro celiakii může být mnoho, například stres psychického nebo fyzického rázu, operace či úraz. Ženy mohou celiakii pocítit v těhotenství, po porodu a při kojení.

Nemoc se v dospělém věku špatně odhalí

Nesnášenlivost lepku provází autoimunitní onemocnění, mezi něž patří zánět štítné žlázy, kterým trpí až pětina celiaků. Cukrovka 1. typu postihuje až osm procent nemocných. Dále se projevují plicní a jaterní onemocnění. Nemoc není možné včas a správně diagnostikovat. V dospělosti se příznaky vedoucí k podezření na celiakii nevyskytují příliš často a pacient si nevolnosti s celiakií nespojí. V současné době lékaři sledují pouze jednu desetinu nemocných. Nesprávně diagnostikovaní pacienti trpící opakovanými problémy navštěvují bez úspěchu různé specialisty. Neléčená celiakie u žen má za následek nízkou porodní váhu novorozence, předčasný porod nebo porod císařským řezem. Žena často potratí či se plod vyvíjí opožděně.

Snadným vyšetřením se alergie odhalí

Alergie na lepek se diagnostikuje velice snadno. Po odběru krve jsou v séru stanoveny celkové IgA, autoprotilátky ke tkáňové transglutamináze a proti endomysiu. Při pozitivním výsledku dostane pacient do žaludku a dvanáctníku zavedenou sondu. Následně se odebere vzorek sliznice tenkého střeva a odešle se na histologické vyšetření. Tomuto se říká biopsie a pacient musí lepek dále konzumovat, dokud není vyšetření ukončeno. U dětí není nutné biopsii provádět v případě, že krevní vyšetření ukazuje více než desetinásobek horního limitu. Děti musí vykazovat klinické projevy.

Máte podezření, že trpíte neléčenou celiakií? Na vyšetření ke specialistovi se objednejte do soukromé kliniky Canadian Medical Care, kde vás lékař vyšetří a po diagnóze stanoví plán léčby. Pro objednání volejte (+420) 235 360 133, vyplňte objednávkový formulář nebo svůj požadavek zašlete emailem na cmc@cmcpraha.cz

Celoživotní potravinová dieta

Celiakii je možné léčit bezlepkovou dietou, která nesmí zahrnovat obiloviny ani ve stopovém množství. Celiak nesmí konzumovat mouku, pšeničný škrob a produkty obsahující tyto látky, popřípadě potraviny, které s nimi ve výrobě přišly do styku. Musí vynechat kečup, hořčici, čokoládu, pivo, tavené sýry, zmrzlinu, kypřící prášek, uzeniny nebo pudink. Povoleny jsou jáhly, proso, amarant, brambora, sója, kukuřice a rýže. V obchodech zakoupí speciální bezlepkovou mouku, kterou pozná dle symbolického přeškrtnutého klasu.

Potíže spojené s celiakií odezní při dodržení diety, v opačném případě se mohou projevit zhoubné nádory, poruchy kostního metabolismu či neuropsychické komplikace.