Vousy jsou tak sexy, tak svrchovaně mužné!“ básní o (ne)žádoucí ozdobě pánských tváří Sarah Danielová-Hamizi, která už 10 let provozuje v Paříži speciální pánské holičství The Barber of Paris.

Teprve loni ale pro ni začaly zlaté časy: muži už najednou nechtějí „vzít dohladka“, ale i vytvářet ze svého obličejového porostu různé okrašlovací útvary. Tomu také odpovídají ceny za sestřih vousů – začínají na v přepočtu 500 Kč.

Faraon s bradkou na provázku

S vousy to máte jako na houpačce,“ říká holič v penzi František Mixta (67). „Když je doba utažená a nikdo se nesmí s dovolením ani ubzdít, nosí se povinně hladké tváře. Nejvýš tak knír a la Stalin. Jak se ale poměry uvolní, všichni najednou nosí vousy a vlasy jak Krakonošové. Jen aby ukázali, že se odstřihli od té staré doby. Za svou profesní dráhu jsem takových vln zažil několik, takže se vůbec nedivím, když teď přišla další. Jen podotýkám, že přišla s pořádně velkým odstupem od poslední,vousaté epochy‘, která byla v 60. letech minulého století. Že by za to mohly reklamy výrobců žiletek, které do nás horem i dolem hustí ideál hladké tváře?“

Vousové módní vlny, jež v praxi pohoupaly pana Mixtu, potvrzují i kulturní antropologové.

Lidé se vlastně začali holit už někdy v pravěku,“ vysvětlují. „Nejstarší břitvy byly odlévány z bronzu, měly srpkovitý tvar, proto se jim říkalo měsíčci, lunuly. Tehdy hladká tvář odlišovala pána od cháma. Kdo měl na břitvu, to už byl někdo.“ V končinách, kde mužům vousy tolik nerostou, tomu ale bylo spíš naopak. Třeba starověcí Asyřané a Peršané si vousy pečlivě pěstovali po celý život, kadeřili je a zpevňovali voňavými tužidly či dokonce posypávali zlatým práškem! Ještě jinak na to šli v Egyptě, tamním pánům obvykle bradu „zdobilo“ jen pár chlupů. Ty si raději pečlivě vyholovali. Ale faraon – aby ukázal, že je alfa samec – nosil při slavnostních příležitostech obří plnovous! Pravda, umělý, připevňovaný na provázek za ušima.

Bez vousů nepůjdeš do ráje

A pak plynuly dějiny – jednou holé, podruhé osrstěné. Důstojné postavy starořeckých filozofů si bez plnovousů neumíme představit: slušné kousky zdobily i tváře bohů Dia či Neptuna. Pořádně masivní vousiska patřila už tehdy k „výzbroji“ vojáků, třeba řeckých těžkooděnců-hoplitů. V tomto případě měla budit strach a hrůzu (což ale neplatilo vždy – viz rámeček Holobrádci zvítězili). U některých jednotek, třeba granátníků nebo husarů, byly později vousy povinné!

Komu nenarostly, ten si je musel denně malovat dřevěným uhlím. A stejně se mu kolegové smáli. Pro staré Římany ovšem byly vousy barbarstvím. Lazebnické řemeslo tehdy vzkvétalo, římští císaři i magnáti se nechávali holit denně.

Naopak na staré Rusi bylo bradýřům ouzko. Vousy byly povinnou součástí mužského obličeje až do chvíle, kdy Petr Veliký přikázal opak. A i potom se hezkých pár hlav raději skutálelo pod katovou sekerou, než by se vzdalo plnovousu. Popové se totiž už v roce 1551 usnesli: oholený muž nemůže doufat ve zdárné zmrtvýchvstání, neboť není „kompletní“ (i kdyby byl sebesvatější, musí si kvůli chybějícím vousům před vstupem do ráje odkroutit pár let v očistci).

A zase šly dějiny dál. Bezvousého Napoleona porazili vousatý car, pruský král a rakouský císař.

Karel Hynek Mácha se o pozdních májových večerech také neholil. V roce 1848 měli štětinaté tváře všichni revolucionáři. Proti nim však vyrazil císař František Josef I. s rafinovanou novinkou: licousy. V servilní monarchii se záhy staly nezbytnou součástí úřednického vzhledu, byť podle Jaroslava Haška dodávaly tváři „vzezření orangutana“. Kreativitu tvářního porostu dovedli v té době k vrcholu Bavoři: jejich óbrplnovousy a dužnaté kníry zvíci řídítek motocyklu nebyly nikdy překonány a dodnes se zde nosí.

Břitva, doutník a whisky

Romantické vousy by měly být příznakem revolty proti zkostnatělé oholenosti. Pravda, Lenin se svou bradkou tomu moc neodpovídá, Hitler s podivným kartáčkem pod nosem už teprve ne. Ale takový Fidel Castro, to je ideál vousismu-revolucionismu! Po něm si mužnou ozdobu masově pořizovali hippies a vůbec všichni vzbouřenci proti konvencím (nebo též pánové líní se holit). Téměř půl století se pak zase kyvadlo drželo v opačné poloze: muži chodili vyholení, zvlášť manažeři a podobné důležití jedinci. Kdo chtěl naznačit, že vede dobrodružně zhýralý život, půjčil si holicí strojek od svého psa a udržoval si na tváři několikadenní umělé strniště. To ovšem byla jen parodie na vousy. Ty se s plnou parádou vracejí teprve teď. „Ano, v poslední době je to hodně znát,“ říká s potěšením Tomáš Kožíšek, majitel nejlepšího (ne-li jediného opravdu dobrého) „vousového holičství“ u nás. „Plnovousy jsou opět velice oblíbené jako doplněk vzhledu a image především u umělců (podívejte se třeba na hlavního hrdinu nového Hřebejkova filmu Líbánky). Začínají je ale nosit i politici – třeba Tomáš Chalupa, Pavel Bém a nově i Petr Nečas. Už to není jen nechuť se holit, je to opravdová nová mužská móda.“

Právě v podniku pana Kožíška si ji můžete užít na anglicky starosvětský způsob. Když holicí pěna, tak rozdělávaná v misce štětkou z bobřích chlupů. Když holení, tak jedině čerstvě nabroušenou břitvou. A k tomu speciální oleje, peelingy, masáže, napařování obličeje horkým ručníkem, parafinový zábal rukou, krémy a vody po holení. Největší labužníci si dopřejí „dokonalou gentlemanskou“ proceduru, jejíž součástí je i doutník a sklenka whisky (stojí však 1 600 Kč). To představuje pořádný rozdíl oproti běžnému holení strojkem s nenovou žiletkou, jak ho praktikuje většina Čechů! „Vždycky jsem chtěl holičství jako ze starého filmu. Mě ještě učili staří mistři, kteří pamatovali první republiku,“ vysvětluje Tomáš Kožíšek své nadšení pro klasické „gentlemanské“ holičství. „Holení tu bereme spíš jako zážitek. Nejde jen o to zbavit se vousů, ale také si tak nějak po chlapsku odpočinout. Popovídat si o sportu, autech a politice, přečíst si časopisy o všem, co muže zajímá, zkrátka relaxovat.“

Svoboda pro vaše tváře!

Za „totáče“ holičství jako pánská služba, jak ji známe třeba z italských filmů, víceméně vymizelo. Dnes je tu díky Tomáši Kožíškovi zpátky. Leckoho možná potěší, že dámám je do prostor vousostřižny vstup zakázán! Ideální oáza odpočinku a nyní opět módních vousových kreací. Pánové, jestli chcete být in, poraďte se s odborníky, jak nejlépe upravit vaše fousy, licousy a frňousy. Samozřejmě jen když cítíte, že vousy jsou pro vás to pravé. Naštěstí už skončila doba povinných módních vln a každý se může rozhodnout, jak chce…

MĚL PRAOTEC ČECH VOUSY?

* Pravděpodobně ano. Staří Slované je nosili zcela běžně, šlo o jeden z atributů důstojnosti.

* Před příchodem Slovanů u nás žili Keltové, kteří si pěstovali pouze mocné kníry. Byzanťané, zřejmě včetně bratří ze Soluně, mívali tváře pečlivě vyholené.

* Nejlepší časy pro kníry a vousy nastaly v 19. století. Tehdy bylo běžné dokonce i vyztužování knírů a bradek speciálním voskem. Aby mužné ozdoby neztratily svůj tvar, byly na noc chráněny textilními páskami, jež si muži zavazovali za ušima. FOUSY? No ale fuj… Existuje teorie, podle níž jsou vousy věc nesmírně škodlivá. Drží se v nich prý prach, bakterie, viry a zárodky všemožných chorob. Tato teorie byla postavena na vzorcích odsátých speciálním vysavačem z vousů stovek mužů v řadě zemí od Indie po Nový Zéland. Sami experti, kteří před několika lety tuto studii provedli, však konstatují: je to s nimi stejné jako s vlasy. Pokud si muži plnovousy pravidelně myjí a vůbec se o ně dobře starají, nehrozí žádné nebezpečí. V opačném případě však mužná ozdoba skutečně může být škodlivá. Objevil se dokonce názor, že srst na bradě může přenášet AIDS. Ale to už je snad opravdu příliš…

Kdy se objevila první břitva?

Podle skript pro učňovský obor kadeřník zhruba a v 10. století. Dnes se používají tyto druhy břitev: DUTĚ BROUŠENÁ POLODUTĚ BROUŠENÁ PATENTKA ŽILETKOVÁ V současnosti nejčastěji užívaná břitva byla vynalezena v roce 1820. Žiletka pak v roce 1896. Broušení břitev je ještě větší věda než třeba broušení kos. Jeho poslední etapou je obtahování na speciálním vápenci, takzvaném belgickém kameni, který je napuštěn olejem.

Holobrádci ZVÍTĚZILI

Za války prusko-rakouské ještě platilo, že voják bez vousů nemůže být opravdu schopný bijec. Proto velitel hrabě Leopold Daun původně nechtěl v bitvě u Kolína nasadit do boje dragounský pluk plukovníka Thiennese, protože se skládal ze samých čerstvých rekrutů. Nakonec ho ale Thiennes umluvil a Daun pravil: „Jděte, ale stejně se svými holobrádky nic velkého nedokážete!“ To se ale, jak jistě tušíte, hrubě mýlil. Thiennes Daunova slova zopakoval svým vojákům a vyzval je, aby „holobrádkové předvedli, že umějí kousat i bez vousů“. Útok holobrádků pak skutečně zajistil v bitvě Rakušanům vítězství. Na jeho paměť se příslušníci onoho dragounského pluku už navždycky (tedy do zániku monarchie) museli perfektně holit. U Kolína mají „holobrádci“ dodnes památník z bronzu a mramoru.

Dle současných trendů vás vousy udělají krásnější – ovšem musíte svým vousům dopřávat správnou péči. Proto také vousy vždy dobře znali a vítali plastičtí chirurgové. Dobře střižený porost totiž dokáže zamaskovat nepravidelnosti obličeje, různé kožní vady apod. Proto ať žijí chytře sestřižené bradky a kníry!