Šestá nemoc (Exanthema subitum, Roseola infantum)

Šestá nemoc je obvykle jedním z prvních horečnatých onemocnění, které vaše dítě absolvuje. Nejčastěji postihuje děti od tří měsíců do tří let. Jedná se o virové onemocnění přenášené kapénkovou infekci. Prvním příznakem jsou vysoké horečky. Mohou dosahovat 40°C a obvykle jdou dobře srazit běžnými prostředky (Panadol, Nurofen). Mohou nastat febrilní křeče, v případě této nemoci ovšem nezanechávají trvalé následky.

Po třech dnech se dítě osype. Vyraší drobné červené flíčky na krtku, břiše, zádech i končetinách. Pro vyrážku je typické, že v chladu téměř zmizí a v teple se zase objeví. Vyrážka i teploty mizí zhruba za 3 - 5 dnů. Inkubační doba je 5 – 15 dnů. Tuto nemoc člověk prodělá pouze jednou, pak už má doživotní imunitu.

Zarděnky (Rubeola)
Zarděnky jsou způsobeny virovou infekcí. Projevují se zvýšenou teplotou, zduřením uzlin na krku, vyrážkou na obličeji. Počátek nemoci provázejí bolesti kloubů a hlavy, teploty obvykle však nepřesáhnou 38 °C. Proti zarděnkám dobře fungují běžně dostupné léky na snižování teploty. U malých dětí obvykle komplikace nenastávají a nemoc má mírný průběh.

Od roku 1986 bylo zavedeno povinné očkování ve dvou letech. (Priorix – společná vakcína proti příušnicím, zarděnkám a spalničkám, případně i proti planým neštovicím Priorix – Tetra). Mimořádně nebezpečné však mohou být zarděnky pro gravidní ženy, obzvláště v prvních měsících těhotenství. Mohou vést k spontánnímu potratu, či závažnému poškození plodu. Pro těhotnou neočkovanou ženu je nezbytné se kontaktu s nemocným dítětem vyhnout. Inkubační doba je 14 - 16 dní. Infekčnost zůstává až 10 dnů po objevení se příznaků.

Spála (Scarlatina)
Spála je infekční onemocnění způsobené streptokoky skupiny A. Přenáší se nejčastěji kapénkovou infekcí, přenos je možný také z hraček a ostatních předmětů denní potřeby, kde mohou infekty přežívat až 10 dní. Dokud neexistovala antibiotika, byla spála velmi obávanou nemocí. Obvykle postihuje děti mezi čtvrtým až dvanáctým rokem, kojenců se prakticky netýká. Pokud vaše dítě prodělá spálu, získá celoživotní imunitu.Problém je v tom, že imunita funguje pouze na určitý typ streptokoka. Pokud se setká jiným druhem, teoreticky se může nemoc zopakovat.



Zpočátku není složité splést si spálu s angínou – příznaky jsou podobné (bolest v krku, vysoké horečky, oteklé uzliny, bílý povlak na jazyce, bolesti břicha, zvracení,...) Z kapky krve lékař zjistí hodnotu CRP (C-reaktivní protein – ukazatel zánětu). O bakteriální infekci svědčí zvýšená hodnota leukocytů. Spála se léčí antibiotiky penicilinové řady v kombinaci s běžnými přípravky zmírňujícími bolest a teplotu. Přidruženými komplikacemi může být zánět středního ucha, nosních dutin, v krajním případě i srdečního svalu. Po již proběhlé infekci se orientačně vyšetřuje moč na přítomnost krve, aby se vyloučil zánět ledvin.

Plané neštovice (Varicella)

Jsou jedním z nejinfekčnějších dětských onemocnění vůbec. Způsobuje je Herpes vir. Přenáší se nejen stykem se samotným nemocným, ale i s oblečením a věcmi, které používal. Plané neštovice nejčastěji postěhují děti od tří do dvanácti let. Inkubační doba trvá zhruba 14 dní, pak se objeví zvýšená teplota, může být doprovázená zimnicí, popř. průjmem a bolestí hlavy.

K plnému propuknutí nemoci dochází v momentě, když se začnou tvořit neštovičky. Drobné svědivé puchýřky vznikají nejprve ve vlasech, v obličeji, na trupu a posléze se tvoří i na horních i dolních končetinách. Protože jsou plané neštovice virového původu, nelze k jejich léčbě použít antibiotika. Puchýřky se potírají tekutým pudrem a příznaky se zmírňují běžnými léky proti bolesti a horečce. Pro malé děti plané neštovice nebývají nebezpečnou chorobou, v pubertě a dospělém věku mohou způsobit nepříjemné komplikace. Proti planým neštovicím existuje očkování. Je nepovinné, vakcína stojí kolem 1400 Kč a nehradí ji pojišťovna.

Spalničky (Morbilli)

I tato nemoc je vysoce nakažlivá. Nejčastěji se projevuje u dětí ve věku 4 – 5 let. K hlavním příznakům patří horečka, rýma, kašel, vyrážka. Ta přichází zhruba čtvrtý den propuknutí nemoci, v ústní dutině naleznete bělavé tečky, posléze se vyrážka rozšíří na krk, obličej, trup a končetiny. Celosvětově jsou spalničky třetí nejčastější příčinou úmrtí dětí do tří let. Spolehlivou ochranou před spalničkami je naštěstí očkování, které je u nás povinné od roku V 1982. Tím je nemoc výrazně eliminována. Spalničky se přenáší kapénkovou infekcí. Inkubační doba je cca 14 dní, ale infekční je člověk již 2 – 4 dny před propuknutím nemoci.