Každý to určitě dobře zná. Brzké vstávání, každodenní pracovní kolotoč a stres nám často nedovoluje udělat si čas na odpočinek a v klidu se najíst. Rychlé obědy v podobě sendviče s majonézou či ve spěchu snězený kousek pizzy z místního bufetu se po chvíli stanou rutinou… Když ale své tělo takto zanedbáváte, tak ono ve snaze šetřit živinami, kterých se mu nedostává, zamezí jejich přísun, kam se dá. Mnoho kožních či jiných onemocnění pak často odráží to, co se uvnitř těla děje. Snažte se dát svému organismu alespoň malou očistu během vaší dovolené.

Jezte antioxidanty

Největší spásu pro náš organismus představují antioxidanty. Najdete je především v ovoci a zelenině. Slouží jako první pomoc pro buňky celého těla – zamezují škodám, neutralizují je a popřípadě napravují. Ovoce jezte se slupkou, protože právě pod ní se skrývá většina živin, které tvoří ochranu proti vnějším negativním vlivům.

Jablko: Hvězda číslo jedna

Staré známé anglické přísloví zní, že jedno jablko denně zažene lékaře. Díky obsaženému pektinu může omezit vysokou hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Má v sobě také hodně draslíku, kyseliny listové, vitaminů C, B, železo, hořčík a zinek.

KAFE.cz zjistilo:

Jaká je správná dávka antioxidantů na den? Tvoří ji jedna větší mladá mrkev, čtyři meruňky nebo půl červené papriky. Ale pozor, v lednici tyto potraviny nevydrží déle jak dva dny. Proto si je klidně kupte cestou do práce a chroupejte je pak ke svačině.

Exotické ovoce

Až začne slábnout nabídka ovoce a zeleniny z domácích zdrojů, dopřejte si exotické ovoce. Nejlepší je mango, guava, kiwi, ananas nebo granátové jablko. Mají vysoký obsah těch nejdůležitějších antioxidantů, tedy vitaminů A, C, E. Speciálně v době nemocí, stresu a celkového oslabení dodají energii a chrání váš organismus. Jen buďte obezřetná a dlouhodobě to s ovocnými hody nepřehánějte. Hrozí totiž předávkování jedním z antioxidantů. Nehledě na to, že byste mohla snadno začít přibírat, protože cukr, byť přírodní, je stále cukrem.

Švestky, borůvky, ostružiny, rybíz

Pro posílení oční sítnice vychutnávejte bez omezení ovoce a zeleninu, která má fialovou, tmavě červenou, modrou nebo černou barvu. Jezte hroznové víno, borůvky, černý rybíz, švestky, ostružiny. Jídlo také můžete zpestřit o špenát, kukuřici a vaječný žloutek.

Rajčata, meloun, grep a meruňky

Jednou za měsíc si naplánujte útok na vrásky pomocí lykopenu (provitaminu A). Působí na hustotu kolagenových vláken, který vytvářejí podpůrný systém pokožky a jsou zodpovědná za její pružnost. Kde ho najdete? V rajčatové šťávě – čerstvé i konzervované. Nejlepší jsou ale rajčata pečená s trochu olivového oleje, protože antioxidant se teplem uvolňuje a jeho účinek se v kombinaci s tuky ještě zvyšuje. Stravu můžete doplnit také vodním melounem, růžovými grepy nebo meruňkami. A aby byla liftingová akce opravdu úspěšná, pochutnejte si i na retinolu, což je jiná forma vitaminu A, kterou přijímáme v mase, ve vaječných žloutcích, másle a vnitřnostech. Účinek pak zesílíte pokud tyto potraviny zkombinujete s vitaminem C, tedy brokolicí či paprikou.

Fíky, borůvky, třešně a rybíz

Do svého jídelníčku nezapomeňte zahrnout látky, které brání kornatění tepen. To vzniká v důsledku ukládání tukových látek do jejich stěn. Ty se pak zužují, což může vést k infarktu nebo k cévní mozkové příhodě. Nejlepším zdrojem jsou fíky, borůvky, třešně i černý rybíz.

Tip KAFE.cz

Nezavrhujte česnek, obsahuje totiž dvanáct druhů antioxidantů, který ředí krev a snižuje tlak.

Víno – nejen hroznové

Říká se, že dvě skleničky červeného vína denně vám mohou jen prospět. Je totiž dokázané, že při výrobě se nevytratí potřebné množství antioxidantů ze slupek hroznů. Navíc ve víně najdete látku resveratrol – antioxidant, který vinná réva produkuje jako obranu proti infekci. A pokud zůstanete skutečně u dvou skleniček, ani obsažený alkohol vám neublíží.

Zeleninový nášup

Při tzv. oxidačním stresu dochází v mozku k poškození buněk. Volné radikály převáží nad antioxidanty, a tím dochází ke snižováním rozumových schopností. Dbejte proto na pravidelný přísun zelené zeleniny a ovoce a konzumujte také tučnější mořské ryby – tuňáka, lososa nebo makrelu.