Bezpečné útočiště domova může být pro alergika skutečným zdrojem trápení. Zvláště když alergik netuší, co všechno ho doma může dráždit. Vzali jsme to z gruntu a podívali se do každé místnosti v bytě, abychom zjistili, kde všude se mohou alergeny ukrývat a čekat na svou chvíli. Zároveň pro vás máme i nějaké tipy, jak se těchto nemilých návštěvníků zbavit.

Obývací pokoj

Okna: Malé granulky pylu mohou proniknout prostřednictvím špatně utěsněných oken až do obývacího pokoje (ostatně stejně jako do každé další místnosti). Pořádné utěsnění oken může zastavit infiltraci pylu do bytu. Pokud jste vy nebo vaše děti alergické a citlivé na pyl, pak se ještě doporučuje čistička vzduchu a klimatizační systém, který dokáže zabránit vstupu venkovního vzduchu, obsahujícího alergeny, dovnitř.

Pod gaučem: Roztoči – strašáci alergiků. Nejefektivnějším způsobem, jak se jich zbavit, je snížení množství prachu v domácnosti. Lepší tedy bude namísto smetáku používat mop na podlahu a na nábytek používat vlhký hadřík. A na která místa se zapomíná? Právě nejvíc prachu najdete pod gaučem, na parapetech, mezi žaluziemi, na postelových roštech a dalších podobných místech.

Koberce: Granulky pylu jsou malinké a lehké, že mohou cestovat vzduchem na kilometry daleko. Navíc je jich opravdu velké množství. Pyl se zachytává také v kobercích a koberečcích. A proto je dobré tyto lapače alergenů odstranit.

Krb: Plíseň, lehký a snadno přenositelný alergen, může lpět na stromové kůře. Než přinesete dřevo domů a dřív, než oheň v krbu zapálíte, zkontrolujte kůru, zda nenese stopy plísně. Pokud ano, zbavte se jí.

Kuchyně

Zvířecí miska: S domácími mazlíčky je kromě legrace také někdy potíž. Alergici o tom ví své. Ale věděli jste, že hlavním alergenem není jejich srst, ale proteiny vylučované kožními a jinými žlázami? Ty se nacházejí třeba ve slinách, které se objeví pak na zvířecí srsti, když se zvíře samo olizuje, nebo v moči. Není hned potřeba zbavit se chlupatého přítele, i když je to v nejtěžších případech alergie jediné možné řešení. Chcete-li snížit dráždění alergeny na minimum, jednou za 14 dní svého pejska vykoupejte. Také si po každém mazlení a hlazení umyjte obličej, ruce i paže.

Ložnice

Postel: Mezi nejproblematičtější alergeny patří roztoči. A těch je nejvíc v našich postelích. Jednou za týden proto vyměňujte povlečení a také mokrým hadříkem omývejte rám postele a postelový rošt.

Čalouněné křeslo: Jakýkoliv čalouněný nábytek může být mekkou pro alergeny – zvláště ty zvířecí. Chcete-li snížit množství alergenů na čalouněném nábytku, držte své mazlíčky mimo něj.

Koupelna

Sprchový závěs: Plísně milují vlhká místa, takže vaše sprcha je horkým místem pro tento problematický alergen. Proto bude nejlepší používat čisticí prostředky přímo určené pro koupelny, právě ty si dokážou s plísní poradit nejlépe. A kde všude se plíseň může držet? Na dlažbě, sprchových závěsech, kolem vany nebo záchodu.

Vzduch: Plísním se obecně v interiéru daří, a to bohužel po celý rok. Zejména na vlhkých místech, jako je koupelna. Vhodným řešením je ventilátor, který sníží hladinu vlhkosti a učiní tak z koupelny nehostinné místo pro plísně. Namísto koberečků se pak do koupelny hodí dlaždice nebo linoleum.

Chodba

Botník: Jak už jsme zmínili, plísně mají rády vlhko. Takovým obýváčkem pro plísně tak může být právě váš botník (někdy i skříň s oblečením, pokud v ní ukládáte boty). Stačí, abyste do botníku naskládali mokré boty zvenčí. Nejlepším řešením tedy je nejdříve boty i oblečení řádně vysušit, než je uklidíte do botníku a skříně.