Jejich názor potvrzuje přední americký dietolog a lékař Peter D‘Adamo. „Ženy se dají rozdělit do šesti kategorií podle genotypů. Každý z těchto genotypů má přitom své problémy související s váhou a metabolismem, a proto také potřebuje svoji dietu. Pokud matka v těhotenství dostatečně nejí a má špatné stravovací návyky, stejné pocity zakouší také plod v jejím břiše. Když přijde na svět, snaží se pak s nimi vyrovnat. Jak? Tak, že začne podvědomě hlídat každou přijatou kalorii,“ tvrdí D‘Adamo. Příznivkyní nové diety je i notorická dietářka, americká moderátorka Oprah Winfrey (54).

Správná dieta pro váš genotym

Lovec

Postava: Vysoká, štíhlá a atletická. Lovci, zejména muži, mají téměř vždy delší prsteníček než ukazováček.

Co hrozí: Této skupině lidí hrozí vysoká hladina cukru v krvi. Lovci jsou náchylnější k astmatu a revmatické artritidě. Mají obvykle krevní skupinu 0.

Co jíst: Lovci by měli jíst stejně jako jejich prapředci, tedy stravu bohatou na proteiny (kuřata, červené maso, ryby) a zelenou listnatou zeleninu (špenát, brokolice, kapusta) a pít čerstvé ovocné džusy.

Co nejíst: Obilniny a luštěniny (fazole, čočka)

Jak cvičit: Vhodné jsou aerobní aktivity, např. běh.

Sadař

Postava: Přirozeně zaoblená s křivkami. Ne příliš vysoká, kratší nohy. Oválný tvar obličeje. Ukazovák je delší než prsteník. Silný imunitní systém.

Co hrozí: Vysoká hladina estrogenu a s tím spojené riziko určitých druhů rakovin. Pokud se správně stravují, jsou příkladem zdravého a plodného člověka. Obvykle mají krevní skupinu B.

Co jíst: Jehněčí, krůtí, vajíčka, losos

Co nejíst: Chléb, těstoviny, polotovary

Jak cvičit: Vhodným typem pohybu je aerobic, nebo chůze.

Učitel

Postava: Silná, šlachovitá. Učitelé jsou většinou plní života. Jejich váha je průměrná, mají nízkou hladinu tuku a dobrý metabolismus. Jsou pro ně typické rovné vlasy.

Co hrozí: Mohou trpět poruchami trávení, nebo plicními onemocněními. Zpravidla mají krevní skupinu A.

Co jíst: Převážně vegetariánskou stravu bohatou na oříšky, semínka, fazole, cereálie, těstoviny, rýži. Hodně ovoce a zeleniny. Milovníci ryb pak pstruha.

Co nejíst: Červené maso, plody moře (např. humry či ústřice)

Jak cvičit: Zkuste jógu či golf.

Průzkumník

Postava: Svalnatá, široká ramena, úzké boky. Trup je zpravidla delší než nohy. Průzkumníci mají nízkou až střední hladinu tuku, dobrý metabolismus. Obvykle se těší dobrému zdraví, mohou se u nich ale náhle objevit problémy po pozření určité potraviny.

Co hrozí: Jsou citlivější na kofein a kolísání hladiny hormonů. Ženy trpí premenstruačním syndromem a při menstruaci silněji krvácejí. Mohou mít jakoukoliv krevní skupinu, často to ale bývá Rh negativní.

Co jíst: Jídlo bohaté na železo (maso, sýr, ryby) a luštěniny (hrách, fazole, čočka)

Co nejíst: Polotovary. Škodí i káva a alkohol.

Jak cvičit: Ideální je cyklistika.

Nomád

Postava: Jsou buď hodně velcí, nebo velmi malí. Mívají zrzavé vlasy a zelené oči. V poměru k tělu mají dlouhé nohy. Mají zpravidla vyšší index tělesné hmotnosti BMI, a to ne kvůli tuku, ale spíše kvůli svalové hmotě.

Co hrozí: Jsou ohroženi Alzheimerovou chorobou, mají slabší zažívání a trápí je často bolesti břicha. Jsou zpravidla vtipní a optimističtí. Častá krevní skupina: B nebo AB.

Co jíst: Jídla bohatá na mastné kyseliny (losos, makrela)

Co nejíst: Kvůli zažívání vše, co obsahuje oves či ječmen.

Jak cvičit: Pomůže zklidňující cvičení (tai-či, meditace)

Válečník

Postava: Vysoká s dlouhýma nohama, v dětství často hubená, ve středním věku se ovšem může projevit nadváha. Mívají srostlé obočí a tvář tvaru vejce. Díky silné imunitě se skvěle zotavují z nemocí.

Co hrozí: Ve středním věku mohou mít problémy s plodností. Mají krevní skupinu A nebo AB.

Co jíst: Převážně vegetariánskou stravu, hodně oříšků a ryb.

Co nejíst: Koláče, chléb, těstoviny konzumovat jen v rozumném množství stejně jako červené maso.

Jak cvičit: Chůze, plavání cyklistika.

Informace na internetu:

Jak správně určíte svůj genotyp?