Máte předsevzetí vařit zdravě? Jde to zvládnout hravě

Dali jste si na Nový rok předsevzetí, že letos budete vařit už jen zdravě? Správně, možná ale už dnes váháte, zda se vám podaří svůj slib dodržet. Nebojte se! Zdravé vaření není zase tak těžká a bůhvíjak složitá věc. Máme pro vás na začátek několik tipů a triků, jak na to. Čtěte...

Pravidelnost a kvalita

Méně je více – to je stará známá pravda. Než nakoupit hromadu nekvalitních potravin, které jsou plné škodlivých „éček“, je lepší dopřát si menší množství opravdu kvalitních surovin. Nemusí být hned přímo v bio kvalitě, stačí prostě a jednoduše bedlivě číst informace na etiketě. Zdravé stravování má několik základních zásad, na které se tentokráte zaměříme. Denně bychom měli sníst asi pět menších porcí ovoce a zeleniny. Při vaření se vyplatí používat jen kvalitnější hrnce a pánve, kde je třeba minima nebo žádného tuku a nepropouští do potravin žádné škodlivé látky. Také méně soli v pokrmech přispěje k zdravějšímu stravování...

I zeleninu jde připravit přitažlivě. Tuk omezte na minimum. Není to tak těžké...

Zelenina a ovoce na mnoho způsobů

Nejedna hospodyňka si marně láme hlavu nad tím, jak rafinovaně nakrmit rodinu tolik nenáviděnou zeleninou. Také před ovocem bohužel dítka často dávají přednost jiným sladkostem, přitom sladké ovoce obsahuje cukru, a to toho zdravého, dostatek. Pro zimní období doporučujeme připravovat teplé zeleninové polévky, které příjemně zahřejí a dodají sílu v době nachlazení. Pro menší děti, ale i pro dospělé, můžeme zeleninu rozmixovat. Když narychlo zprudka na malinkém množství oleje orestujete například mrkev, brokolici nebo kousky květáku, krásně se podtrhne jejich chuť a vy rychle získáte zdravou přílohu. Také spolu s bramborami můžeme uvařit trochu mrkve nebo jiné zeleniny – brambory to v hrnci příjemně ovoní a vše pak můžeme dohromady našťouchat. Výsledek bude barevný a zdravý. Věděli jste, že čím barevnější ovoce a zeleninu jíte, tím více vitamínů a minerálů získáváte?

Vaření v páře je nejzdravější způsob úpravy pokrmů. Sůl? Stačí ji používat s rozumem a prospějete svému zdraví.

Zapomeňte na tuk!

Okrájejte z masa přebytečný tuk ještě před zahájením tepelné úpravy. Grilování je ideální zejména pro ryby, ale i jiné druhy masa – grilujte na stolním grilu zcela bez přidání tuku a vyberte si typ se žlábky, které odvádějí tuk vypečený při grilování. Grilovat můžete i zeleninu. Když už se chystáte maso péci, využívejte speciální pekáče s nepřilnavým povrchem nebo ještě lépe pečící folie. Díky nim nemusíte vůbec využívat tuk a maso si uchová skvělou vůni. Také na pořádně rozpálenou kvalitní pánev (např. typu wok) stačí jen málo tuku. Opékání je pak třeba provést co nejrychleji. Vhodnou úpravou je také nepříliš známé pošírování – pomalé vaření, zpravidla ještě pod bodem varu a bez přidání jakéhokoli tuku. Hodí se na kuřecí maso, ryby a eventuálně také na vajíčka. Naprosto nejvhodnější je ale vaření v páře. Touto metodou lze připravit snad všechno a to při zachování maxima vitamínů a svěží chuti!

Těstoviny vařte ve vodě bez soli – ochutit je přece můžete i jinak.Bez soli? Jde to!

Říká se, že dospělý člověk by měl denně zkonzumovat jen asi 6 gramů soli a děti ještě méně. Jak to ale udělat, když spoustu soli do sebe dostáváme v již hotovém jídle? Jednoduše – při vaření již zkrátka solit nemůžeme, nebo jen v naprostém minimu. Ideální je ochucovat už jen bylinkami a kořením. Pozor na směsi koření, které často obsahují více než poloviční podíl soli! Když se rybí i jakékoli jiné maso marinuje, nic už nás nenutí přidávat do vaření sůl. Také zapomeňte na přidávání soli do vody při vaření těstovin a zeleniny. Pokud se vám zdá výsledný pokrm bez chuti, trochu ho opepřete. Uvidíte, že sůl už nebude potřeba. Vynikající guláš lze také uvařit i dietně, zcela bez přidání soli, pouze s chilli a jiným kořením. Naše jazýčky jsou velice zhýčkané mohutně solenými pokrmy, časem si ale navyknou vychutnávat potraviny v jejich ryzí (a zdravé!) podobě!

Text: Zuzana Veselá
Foto: westchesterbootcamp.com; thecookshop.co.nz; appliancist.com; sacbee.com; cookinganystyle.com

 

Nejnovější články

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena