Martin Zounar: „Má kuchyně? Zvítězily neutrální barvy.“

Herce Martina Zounara (45) si jistě pamatujete z televizního pořadu Prima vařečka, kde společně s celebritami a odborníky na gastronomii připravoval různé speciality. Jak se naučil vařit? Jakou má kuchyň? A podle čeho si ji zařizoval?

Martine, kdo měl hlavní slovo v tom, jak bude vaše nová kuchyň vypadat?

„Gastronomie je můj dlouholetý koníček. Jelikož mám za sebou stovky dílů pořadu o vaření, tak jsem měl přesnou představu, jak by měla naše kuchyně vypadat. Proto jsem si vzal na starost všechno zařizování a musím říct, že jsem Detail kuchyně Martina Zounara.se při tom opravdu vyřádil. Kuchyně není velká, přesto ale splňuje všechny důležité prvky, které já ocením. Je praktická, dá se v ní jednoduše uklízet, dobře pracovat a všechno mám po ruce.“

Co bylo při realizaci důležité a co vám zde nesmělo chybět?

„Těch zásadních věcí bylo více. Přál jsem si skloubit nábytek tak, aby se sem vešly všechny důležité spotřebiče a další praktické věci, které mi vaření usnadňují. V kuchyňském studiu nám v tomto směru vyšli vstříc a společně jsme přidali ještě další doplňky a doladili detaily.“

Kuchyně je nenápadná, ale přesto jí nechybí moderní prvky. Potrpíte si na jednoduchost?

„Šlo mi o jednolitou záležitost, která bude mé rodině sloužit ještě několik let. Uvažoval jsem nad několika barvami. Líbila se mi červená, zelená i fialová, ale nakonec jsem se rozhodl pro neutrální barvy, které budou mít z estetického hlediska delší časový horizont. Proto jsem se rozhodl pro bílou, šedivou a černou. Tato kombinace se mi zdá nadčasová, nevýstřední a přitom elegantní.“

Několik let jste uváděl pořad Prima vařečka, tak je jasné, že jste se i lecčemu přiučil…

„To máte pravdu, dokonce se mě i mnoho lidí ptá, jestli neplánuji vydat svou vlastní kuchařku, ve které bych mohl zúročit své zkušenosti s vařením. Myslím si ale, že na takovou knihu je potřeba mít zkušeností o dost více. Možná bych mohl vydat sebrané recepty Martina Zounara, ale nad tím jsem opravdu ještě moc neuvažoval. Tento pořad mě ale hlavně naučil ovládat kuchařské umění a zajímat se o gastronomii více do hloubky. Jen s dobře naplánovanými věcmi se dá přeci stoupat do neznáma. A to platí nejen v životě, ale i v kuchyni. Když máte totiž jasně narýsovaný recept a držíte se ho, tak to se špetkou talentu a hrstkou šikovnosti vždycky zvládnete.“

Martin Zounar ve své kuchyni. Martin Zounar ve své kuchyni.

V čem se dnes vaše vaření liší?

„Snažím se využívat všech dostupných informací o gastronomii a rád si zakoupím i nové knihy, které k nám ze světa přicházejí. Dnes už si taky neotevřu kuchařku jen proto, abych si zkontroloval, zda dělám všechno správně, ale proto, abych pochytil nové nápady nebo si uvařil i něco jiného z mezinárodních kuchyní. Jídlo je obřad, tudíž i zde je nutné stále se zdokonalovat.“

Na co vzpomínáte z natáčení nejraději?

„Měl jsem možnost setkat s mnoha lidmi, nejen ze shDetail kuchyně Martina Zounara.owbyznysu, ale také z gastronomického oboru, kteří jídlu opravdu výborně rozuměli. Těšilo mě i to, že jsem mohl předávat jejich zkušenosti a rady lidem a povýšit klasické jídlo na delikatesu.“

Co považujete za opravdové kuchařské umění?

„Bude to znít možná trochu legračně, ale já ocením, když někdo dokáže připravit jídlo třeba pro sto lidí. Udělat dobrou dršťkovou polévku pro pět až deset osob, není žádná věda, ale připravit ji pro celý regiment, tak to už dá nemalou práci. Proto oceňuji kuchaře či kuchařky ve školních jídelnách nebo na nádražích.“

Chodíte na polévku na nádraží?

„No jéje. Tam ji mají právě nejlepší, protože ji vaří ve velkém už spousty let.“

Jaké kuchyni fandíte nejvíce?

„Fandím české, italské i japonské a thajské kuchyni. Nejvíce mi ale chutnají plněné těstoviny a bryndzové halušky.“

Jednu dobu jste měl také vlastní restauraci. Jak na toto období vzpomínáte?

„Vést restauraci není vůbec lehká věc, je to mnohem těžší, než si dokážete možná představit. Za nějakou dobu jsem si přišel jako ve vězení, ve kterém trávím 24 hodin denně. Ve finále jsem stál před rozhodnutím, zda se do toho mám ponořit úplně, nebo raději přenechat tuhle činnost někomu jinému. Zvítězila druhá možnost. Nicméně na to vzpomínám dodnes docela rád a do restaurace docházím pravidelně jako host.“

Kuchyně Martina Zounara Kuchyně Martina Zounara

Můžete nám na závěr prozradit recept na nějakou vaši specialitu?

„Prozradím vám recept na jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Připravíte si dobrou italskou slaninu, kterou pak nakrájíte na kousky a orestujete ji s česnekem na pánvi. Do toho pak přidáte uvařené makarony nebo špagety, čerstvou bazalku, petrželku, jednu nadrobno nakrájenou červenou feferonku a zalijete trochu olivového oleje. Necháte chvíli restovat a když jsou všechny těstoviny krásně obalené všemi ingrediencemi, tak přilijete ještě trochu bílého vína, na zjemnění dodáte kousek másla a nastrouhaný parmazán. Je to vynikající a rychlé jídlo. Doporučuji.“

Text: Jana Švecová
Foto: Mojereklama.cz

 

Nejnovější články

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena