Zaostřeno na nože

Staré přísloví říká, že každý muž má mít nůž. Dneska to už platí spíše na kuchyně, protože tady se bez nože neobejde ani muž, ani žena. A dokonce jich potřebujeme mnohem víc. Jaké nože je nutné si pořídit? A kam je vhodně umístit?

Požitek z krájení

Počet nožů v kuchyni by se měl odvíjet od toho, jak zdatní kuchaři jste, jak často a jaká jídla připravujete. Pro začátek stačí sada 6 až 7 nožů s různými čepelemi a různých velikostí: 1 nůž na maso, 1 nůž ve tvaru pilky na krájení chleba. 3 malé nože na okrajování, 1 menší a 1 větší sekáček na porcování ryb, masa a také na sekání bylinek. Nože by měly být z kvalitního materiálu a rukojeť by měla mít ergonomický tvar, aby dobře padla do ruky. Chybět by neměla ani ocilka, s níž si můžete nože v případě potřeby sami nabrousit.

Jedině pořádně nabroušený nůž vám zaručí ten pravý požitek z krájení. Investice do kvalitní sady řezacích pomocníků se vyplatí.

Pro zkušené kuchaře

Pokud hodláte vařit často a nebojíte se ani složitějších receptů, investice do velké sady nožů se vám určitě vyplatí. Pokud se k ní rozhoupete, nesnažte se šetřit na nesprávném místě. Nože neznámého původu od stánkových prodejců vás brzy bude mrzet. Nože se do týdne ztupí a jejich rukojeť do měsíce oprýská. Vsaďte raději na nože z kvalitní oceli. Zboží kupujte vždy se zárukou. Jestliže se na koupi nožů necítíte, přejte si jejich kvalitní sadu třeba k narozeninám. Zlí sice jazykové tvrdí, že nože nejsou vhodným dárkem, dokonce prý přinášejí smůlu, ale na pověry tady přece nevěříme, že?

Stojany na nože mohou být i vtipnou dekorací kuchyně. Stojany na nože mohou být i vtipnou dekorací kuchyně.

Na myčku zapomeňte

Nože si zaslouží ohleduplné zacházení. Házet je do jedné zásuvky společně s ostatními příbory jim nesvědčí, proto své pomocníky raději umístěte do speciálního stojanu, který by se z bezpečnostních důvodů měl nacházet mimo dosah dětí. Stojanů je nepřeberné množství, sehnat se dají i takové, které ozdobí vaši kuchyni a ukážou, že máte smysl pro humor. Další prohřeškem vůči kuchařské cti je mytí nožů v myčce nádobí. Výrobci to sice zpravidla nezakazují, vlivem působení chemických prostředků však dochází k tzv. mikrokorozi, která narušuje strukturu a vzhled kovu, byť jsou z nerezu. V případě nožů proto odborníci doporučují ruční mytí a následné otření suchým hadříkem.

Text: Markéta Veselá
Foto: howtocutapineapple.com, s3.amazonaws.com, s4.hubimg.com

 

Nejnovější články

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena