Beran má rád slepované koláčky z lineckého těsta

(21. března – 20. dubna)

Berani upřednostňují recepty, které nedají moc práce a nezabírají příliš času. Jejich nejoblíbenějším druhem jsou klasická linecká slepovaná kolečka. Velkou výhodou pro ně je, že můžou koupit již hotové linecké těsto, které doma snadno zpracují. Při přípravě cukroví se snaží pracovat co nejrychleji, formičkou vykrajují z těsta co největší tvary.

Linecké koláčky

250 g hladké mouky • 250 g polohrubé mouky • 250 g másla nebo rostlinného tuku • 2 vejce • 200 g moučkového cukru • najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu • pikantní zavařenina • moučkový cukr na posypání • mouka na vál

Postup

Obě mouky a cukr prosejte na vál a přidejte citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek, do kterého rozklepněte vejce. Po obvodu dejte nakrájený tuk. Těsto důkladně zpracujte. Zabalené ve fólii ho nechte 2 hodiny v chladu odležet. Na pomoučeném vále rozválejte polovinu těsta, ze které vykrajujte plné tvary kytiček a koleček. Z druhé části těsta vyrobte kytičky a kolečka s vykrojeným středem. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 175 °C upečte dorůžova. Po vychladnutí plné tvary potřete zavařeninou a slepte s vykrojenými. Před podáváním koláčky pocukrujte. Beraním jazýčkům nejvíc chutná rybízová a višňová zavařenina.

Býk nedá dopustit na plněné brabantské dortíčky

21. dubna – 20. května

Jste proslulí svojí kuchařskou dovedností a vyznáváte především tradiční kuchyni. Je u vás pravidlem, že každý rok jsou na vánočním stole stejné druhy vánočního cukroví připravené podle receptů vaší maminky. Mimo jiné je to i recept na brabantské dortíčky plněné krémem, do kterého pro výraznější chuť přidáváte navíc i trochu rumu.

Brabantské dortíčky

300 g hladké mouky • 240 g másla • 120 g moučkového cukru • 120 g ořechů • špetka skořice

Krém: 125 g másla • 1 žloutek • 100 g moučkového cukru • 1 lžíce rumu • Ozdobení: 250 g čokolády na vaření • 50 g loupaných mandlí

Postup:

Na vál prosejte mouku s cukrem a mletými ořechy, přidejte nakrájené máslo a skořici. Vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a nechte v lednici odležet. Z těsta vyválejte plát asi 1 cm silný a z něj vykrájejte kolečka. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Žloutek rozmíchejte zvlášť a po lžičkách jej přidávejte do krému. Nakonec přidejte rum. Upečená kolečka spojte krémem a nechte ztuhnout v lednici. Pak je rozložte na kuchyňskou mřížku a vrch každého dortíku přelijte rozehřátou čokoládou a ozdobte mandlí. Místo mandle můžete dortíčky ozdobit polovinou vlašského ořechu.

Blíženci preferují nenápadné ořechové rohlíčky

21. května – 20. června

Při přípravě vánočního cukroví, kdy je důležité všechny ingredience přesně odvážit a dávkovat, raději sázíte na vyzkoušené a nijak složité rodinné recepty. Často míváte již z dětství svoje oblíbené cukroví, které vám pekla milovaná babička. Patří sem určitě i recept na vynikající ořechové rohlíčky, které tak neodolatelně voní po celém bytě.

Ořechové rohlíčky

150 g vlašských ořechů • 125 g másla nebo rostlinného tuku • 250 g cukru • 100 g hladké mouky • půl lžičky prášku do pečiva • 1–2 lžičky kakaa

Postup:

Prosátou mouku s práškem do pečiva, cukrem, mletými nebo nastrouhanými ořechy a kakaem smíchejte na vále do kopečku, udělejte v něm důlek a nakrájejte do něj na kostičky máslo. Když máslo změkne, spojte všechny suroviny prsty vychlazenými pod studenou vodou v hladké těsto. Z těsta potom vyválejte váleček zhruba 8 cm silný, zabalte jej do fólie a nechte nejméně 30 minut odležet v lednici. Z odleželého těsta vyválejte váleček 2 cm silný a nakrájejte jej na 2 cm velké kousky, kterými naplňte formičky na rohlíčky. Plňte je jen málo, protože těsto při pečení nabude. Formičky nevymazávejte tukem.
Připravené těsto ve formičkách rozložených na plechu upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Vyklopte a nechte vychladnout. Nejlepší jsou z vlašských ořechů, ale ani z lískových nejsou k zahození...

Rak obdivuje krásu zlobených medových perníčků

22. června – 22. července

Bez zdobení vánočního pečiva a perníčků si svátky prostě nedovedete představit. Nikdy neopomenete do perníkového těsta přidat kvalitní med a všechny druhy koření, včetně exotického kardamonu, zázvoru či koriandru. Vaše vánoční perníčky jsou nejen výjimečnou pochoutkou, ale slouží i jako dekorace nebo milý dárek pro přátele.

Medové perníčky

500 g hladké mouky • 100 g másla • 125 g moučkového cukru • 250 g medu • 1,5 lžíce kakaa • 1 vejce • půl sáčku perníkového koření • 2 lžičky prášku do pečiva • sůl • Poleva: 150 g dvakrát až třikrát prosátého moučkového cukru • 1 bílek

Postup:

V kastrůlku zahřejte máslo s medem a cukrem. Míchejte, až se vše dobře spojí a cukr se úplně rozpustí. Směs nechte vychladnout, potom do ní přisypejte mouku prosátou s práškem do pečiva, kořením, kakaem a solí a nakonec vmíchejte vejce. Vypracujte hladké těsto a nechte ho do druhého dne v chladu odležet. Z těsta vyválejte plát silný 4–5 mm. Vykrajujte různé tvary, které přendejte na plech vyložený pečicím papírem. V troubě při 185–190 °C pečte asi 15 minut. Cukr, bílek a 1 lžíci teplé vody smíchejte a třete tak dlouho, až je poleva hustá a hladká. Perníčky ozdobte polevou papírovým kornoutkem a nechte zaschnout. Badyán, hřebíček, skořice a nové koření dokážou udělat sváteční náladu.

Lev miluje nadevše klasické ořechové medvědí tlapky

23. července – 22. srpna

Při přípravě vánočního pečiva rádi experimentujete a odvážně se poperete i s těmi nejsložitějšími recepty. Ovšem bez vašich oblíbených medvědích tlapek byste se na Vánoce neobešli. Těsto na ně nesmí být v žádném případě ošizené, ale připravené z čerstvého másla, musí být plné ořechů i mandlí a především vonět vánočním kořením.

Medvědí tlapky

150 g hladké mouky • 30 g mletých ořechů• 30 g mletých mandlí • 130 g másla • 60 g moučkového cukru • 1 žloutek • 1 lžíce kakaa • půl lžičky mleté skořice • 3 tlučené hřebíčky • tuk a cukr do formiček • 50 g tmavé čokoládové polevy

Postup:

Do misky prosejte mouku s kakaem a cukrem. Přisypejte koření a vše promíchejte. Dále přidejte nakrájené změklé máslo a žloutek. Nakonec přisypejte ořechy smíchané s mandlemi. Vypracujte vláčné těsto, které zabalte do fólie a uložte v chladu na 1–2 hodiny. Formičky na medvědí tlapky vymažte tukem a vysypejte cukrem. Těsto rozkrájejte na stejné kousky a udělejte z nich kuličky. Ty vtlačte do formiček a na plechu
v troubě vyhřáté na 185 °C je upečte. Ihned po upečení vyklopte tlapky z formiček a nechte je vychladnout. Rozpusťte čokoládovou polevu. Širší konce tlapek v ní namočte a nechte na kuchyňské mřížce oschnout. Bez medvědích tlapek se Vánoce neobejdou.

Panna vyznává zdravou výživu a ráda ovesné koláčky

23. srpna – 23. září

Velmi snadno podléháte trendům ve výživě, a proto připravuje te i vánoční cukroví ve zdravějším tónu, třeba ze sójové mouky, pšeničných klíčků, karobu a podobně. Většinou se ale držíte již předem vyzkoušeného receptu, nevyžíváte se příliš v kulinářských experimentech. Oblíbeným druhem „odlehčené“ vánoční kuchyně jsou křupavé ovesné koláčky zdobené mandličkou.

Ovesné koláčky

100 g hladké mouky • 100 g ovesných vloček • 125 g másla nebo rostlinného tuku • 120 g cukru • najemno nastrouhaná kůra z půlky citronu • sůl • 100 g mletých neloupaných mandlí • 50 g spařených loupaných mandlí

Postup:

Máslo nakrájejte na malé kostičky a nechte ho v míse změknout. Přidejte citronovou kůru, prosátý cukr, špetku soli a utřete do pěny. Do ní prosejte mouku, přidejte na suché pánvi dozlatova opražené ovesné vločky a mleté mandle. Těsto vyválejte rukama na vále na váleček asi 3 cm silný a nakrájejte z něj 2 cm velké špalíčky. Z každého špalíčku vytvořte kuličku a do středu vtlačte mandli. Nakonec koláčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a koláčky upečte dozlatova. Koláčky z opražených vloček budou hitem letošních Vánoc.

Váhy si nejvíce pochutnají na netradičních kokoskách

24. září – 23. října

Rádi zkoušíte nové recepty na vánoční cukroví s méně známými přísadami. Určitě vám nechybí fantazie a odvaha k experimentování při přípravě těsta, ale i tvarování, vykrajování a hlavně zdobení pečiva. Vaším NEJ cukrovím jsou ale fantastické kokosky, které pokaždé připravujete podle starého rodinného receptu.

Babiččiny kokosky

200 g strouhaného kokosu • 100 g meruňkové zavařeniny • 180 g moučkového cukru • 4 bílky • 100 g čokoládové polevy • Těsto: 210 g hladké mouky •140 g
tuku • 70 g moučkového cukru • 2 žloutky • 1 lžička citronové kůry • Krém: 150 g másla • 200 ml mléka • 120 g moučkového cukru • 3/4 sáčku vanilkového pudinku

Postup:

Bílky ušlehejte s cukrem a vmíchejte kokos. Na plech s pečicím papírem udělejte lžičkou kopečky. Sušte v troubě při teplotě 80 °C asi 2 hodiny. Z mouky promíchané s kůrou, cukrem, tukem a žloutky vypracujte hladké těsto, nechte ho v chladu hodinu odležet. Pak ho rozválejte a podle velikosti kokosek vykrájejte kolečka, která upečte v troubě na 175 °C dorůžova. Z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink. Vychladlý ušlehejte s částí moučkového cukru. Postupně přidávejte máslo a zbylý cukr, až vznikne krém, který nastříkejte po obvodu koleček. Do středu dejte zavařeninu, přiklopte kokoskou. Spodní část namočte v čokoládě. Rovnováhu Váhy naleznou v dokonalé kombinaci chutí.

Štír ocení mandlové hvězdičky ochucené likérem

24. října – 21. listopadu

Jste pověstní tím, že patříte k vyhlášeným znalcům cukrářského umění. Přitom vyhledáváte nejen jednoduché recepty, ale máte trpělivost i na přípravu náročných druhů drobného pečiva. Jedním z vašich oblíbených druhů jsou křehké mandlové hvězdičky, které se jenom ozplývají. Vy sami máte velice rádi sladké a jenom těžko odoláváte množství vánočních dobrot.

Mandlové hvězdičky

200 g hladké mouky • 30 g mletých mandlí • 150 g másla • 70 g moučkového cukru • 1 žloutek • 20 g kakaa • Krém: 125 g másla • 100 g moučkového cukru • 1–2 lžičky mandlového likéru • Ozdobení: tmavá čokoládová poleva • půlky loupaných mandlí

Postup:

Z mouky s cukrem a kakaem, másla, žloutku a mandlí připravte hladké těsto, to zabalte do fólie a uložte na 1 hodinu do chladničky. Přes fólii vyválejte z těsta dva pláty silné 2–3 mm, vykrájejte z nich hvězdičky a přeneste je na plechy vyložené pečicím papírem. V troubě vyhřáté na 175 °C hvězdičky upečte a nechte vychladnout. Na krém utřete máslo a postupně k němu přidávejte cukr. Do hladkého krému vmíchejte likér a krém dejte na chvíli do chladu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládovou polevu a potřete jí polovinu hvězdiček, ozdobte je půlkou mandle a nechte zaschnout. Druhou polovinu hvězdiček potřete krémem a spojte je ozdobenými hvězdičkami. Uložte v chladu. Krém s mandlovým likérem je opravdová delikatesa.

Střelec se na Vánoce bez vanilkových rohlíčků neobejde

22. listopadu – 21. prosince

S oblibou zkoušíte i mnohé zahraniční recepty, ale především milujete klasiku – hlavně miniaturní vanilkové rohlíčky plné lískových oříšků... Někdy sice používáte na obalování vanilkový, tedy správně vanilinový cukr, který je vyrobený synteticky, ale většinou si koupíte lusk pravé vanilky, dáte jí do sklenice s moučkovým cukrem a necháte ho provonět.

Vanilkové rohlíčky

250 g hladké mouky • 100 g najemno mletých lískových oříšků • 180 g másla nebo rostlinného tuku • 60 g
moučkového cukru • 2 žloutky • vanilkový cukr na obalení

Postup:

Do mísy prosejte mouku. Promíchejte ji s ořechy, cukrem, přidejte žloutky a na kousky nakrájené změklé máslo. Vše promačkejte vidličkou a vypracujte vláčné těsto, které zabalte do mikrotenové fólie a uložte v chladu alespoň na 1 hodinu. Těsto rozkrájejte na čtyři díly, vyválejte asi 2 cm silný váleček, který rozkrájejte na dvoucentimetrové kousky. Z nich vytvarujte rohlíčky (nebo těstem naplňte tukem vymazané formičky na rohlíčky). Rohlíčky přeneste na plech vyložený pečicím papírem (formičky dejte rovnou na plech). V troubě vyhřáté na 175 °C upečte dorůžova. Ještě horké obalte v „domácím“ vanilkovém cukru. Vytvarovat jeden rohlíček jako druhý vyžaduje trochu zručnosti.

Kozoroh má rád klasiku a zázvorky jsou pro něj to pravé

22. prosince – 20. ledna

Ačkoliv toho víte hodně o zdravé výživě, přesto většinou zůstáváte věrni svým vyzkoušeným, i když kalorickým receptům. Nové nápady a fantazie se u vás objevují jen sporadicky. Cokoliv děláte, děláte s pečlivostí a dokonalostí, a tak určitě nikoho nepřekvapí, že při přípravě cukroví budete postupovat přesně podle časového plánu. A začnete oblíbenými zázvorkami.

Citronové zázvorky

140 g hladké mouky • 140 g moučkového cukru • 1 žloutek • 1 vejce • půl lžičky mletého zázvoru • špetka nastrouhané citronové kůry • 6 lžic citronové polevy

Postup:

Vejce i žloutek utřete s cukrem. Do hmoty zapracujte mouku promíchanou se zázvorem a citronovou kůrou. Vše důkladně promíchejte, přendejte na vál a vypracujte těsto, které rozválejte na placku zhruba 5 mm silnou. Tvořítky vykrajujte různé tvary a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do chladu a minimálně přes noc nechte odležet. Druhý den vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Po chvíli snižte teplotu na 160 °C a dopečte. Během pečení neotvírejte troubu a sušenky hlídejte, protože správně upečené zázvorky jsou bledé. Po vychladnutí zázvorky ozdobte citronovou polevou, nechte je důkladně oschnout a uložte do chladu. Zázvorky je třeba upéct s dostatečným časovým předstihem.

Vodnář nepohrdne voňavými skořicovými věnečky

21. ledna – 20. února

Jídlu sice nepřikládáte důležitou roli, ale před Vánocemi se docela rádi postavíte ke sporáku... Dokážete připravovat vynikající pokrmy, moučníky i vánoční pečivo. Věrni vaší povaze jste i v kuchyni značně nekonvenční a rádi používáte koření. Bádáte, objevujete a ombinujete různé druhy surovin a skořicové věnečky zdobené mandlemi jsou vaší chloubou.

Skořicové věnečky

500 g hladké mouky • 250 g másla • 140 g krystalového cukru • 3 vejce • 2 lžičky mleté skořice • kůra z jednoho citronu • 4 lžíce nasekaných mandlí • moučkový cukr a mletá skořice na posypání

Postup:

Změklé máslo, citronovou kůru a cukr vyšlehejte v míse do pěny. Po lžičkách do ní přidejte rozkvedlané žloutky a mletou skořici. Nakonec vmíchejte rosátou hladkou mouku a vytvořte hladké těsto. Z něj vyválejte na 1 cm silný plát a tvořítky z něj vykrájejte malé věnečky – potřebujete dvě kulaté formičky o průměru 5 cm a 2 cm. Připravené věnečky potřete řídkým sněhem ušlehaným ze zbylých bílků a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Vrch posypejte mandlemi a upečte v troubě vyhřáté na 160 °C dozlatova. Hotové věnečky posypejte moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Mandle a skořice – jak se to báječně rýmuje!

Ryby si vymyslely recept na křehké vinné keksy

21. února – 20. března

U prostřeného stolu nejste nijak vybíraví a jíte rádi, dokonce tak, že byste si měli dávat pozor na přejídání. Stejně jako rádi jíte, také dobře a s oblibou vaříte. I příprava cukroví je pro vás zábavou, nespěcháte, popíjíte dobré vínečko a trochu tohoto lahodného moku rádi přidáte i do těsta. Pravděpodobně i recept na křehké vinné cukroví vymyslela Ryba.

Křehlé vinné keksy

300 g hladké mouky • 300 g rostlinného tuku (hera) • 1 žloutek • 5–6 lžic bílého vína • půl prášku do pečiva • moučkový cukr na obalení

Postup:

Mouku prosejte s práškem do pečiva na vál, vytvarujte z ní kopeček a do něj utvořte důlek. Do něj dejte žloutek, přilijte bílé víno a nastrouhaný rostlinný tuk. Tuk nechte změknout a pak prsty vytvořte jemné a hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na zhruba 20 minut do chladničky. Z odleželého těsta potom vyválejte plát 1 cm silný a tvořítky z něj vykrájejte karetní tvary (nebo jakékoli jiné, záleží na vás), rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Teplé cukroví obalte v moučkovém cukru. Výborný cukr na obalení vinného cukroví je v hmoždíři nadrcený karamelový cukr Kandys nebo třtinový. Bílé víno v cukroví se postará o fantastickou chuť.

#clanek|3522440|3521385#

Líbí se vám Kafe.cz? Čtete rádi naše články? Přidejte se k nám i na Facebooku!