Manžel :-D (2)
Terka (16.11.2009 11:22): "Dobrý den paní Malá. Chtěla bych se zeptat na věc, kterou se Vás možná nikdo ještě neptal. A to na manžela. Manžel má 27 let. Čte sice správně, ale příjde mi že na svůj věk strašně pomalu. Někdy by se to dalo srovnat s dítětem na…"
Problémy ve škole i po ní (49)

Pokud máte problém, který se týká školní úspěšnosti Vašeho dítěte či řešíte neblahou situaci v práci, právě pro Vás je zde tato poradna.
Odborní poradci: Tereza Malá
Odpovědět na příspěvek
Redakce serveru nenese odpovědnost za obsah diskusních příspěvků čtenářů. Redakce si vyhrazuje právo mazat či zkracovat texty naplňující skutkovou podstatu trestného činu hanobení rasy, národa a přesvedčení, či příspěvky obsahující vulgární výrazy a urážky.
Manžel :-D
Dobrý den paní Malá.
Chtěla bych se zeptat na věc, kterou se Vás možná nikdo ještě neptal. A to na manžela.
Manžel má 27 let. Čte sice správně, ale příjde mi že na svůj věk strašně pomalu. Někdy by se to dalo srovnat s dítětem na první stupni základní školy. Moje 12 letá sestra čte rychleji. Se psaním má taky problém. Gramatika, čárky ve větách mu nic neříkají. O písmu nemluvím- 4. třída.
Když měl ve škole napsat napříkald slohovou práci, tak toho nebyl schopný. Psala mu ji mamka. A tento problém trvá do dnes. Když má napstat například dopis nebo mail, tak musím přijít já.
Jednou jsme se bavili a říkal mi, že má dojem, že je přeučený levák, takže píše pravou.
Myslíte, že by to mohlo mít souvislost s tím přeučením nebo mohl v dětství trpět dizlekcií a diskrafií a má následky dodnes? U žádného takového odborného lékaře nebyl, takže se můžeme jen domýšlet.
Děkuji. Terka
Re: Manžel :-D
Dobrý den,
souhlasím s Vámi a Vaším manželem, že určitý vliv na čtení a psaní může mít tzv. přeučování. A podle přečteného také soudím, že Váš manžel může trpět dyslexií, která se projevuje Vámi zmíněnými příznaky. Problémy se čtením, neschopnost napsat delší dopis i písmo bývá kostrbaté a hrubé.
Právě proto, že Váš manžel v dětství nenavštívil žádného odborníka, tak má i dnes problémy s tím vším, co popisujete. Pro děti, které trpí dyslexií či jinou poruchou „dys“ je velmi důležitá včasná diagnostika, protože osvojování si učiva vyžaduje tomu příslušné metody. Jednoduše řečeno dyslektický žáček potřebuje trochu jiný výukový přístup než jeho spolužáci. A toho se právě Vašemu manželovi nedostalo, a tak dnes čte pomalu, píše neúhledně a gramatika mu nic neříká (jak píšete).
Důležité je podotknout, že lidé, kteří mají poruchu „dys“ nejsou méně inteligentní, ba naopak. Děti, které mají tyto specifické vývojové poruchy učení, mohou být dokonce nadprůměrně inteligentní. Nepříjemné však je, že laické okolí si většinou myslí něco jiného.
Děkuji za Váš dotaz a s pozdravem Tereza Malá

Konferenční stolek

Kabir Bedi není jen Sandokan
Když se kuchyň převléká za obývák
Vaříme s vínem po staročesku
Zapečená jablka s tvarohem