Je to tady! Nastal čas vytáhnout ze spíže zavařovací sklenice a pustit se do výroby tradičních kompotů, džemů či marmelád, případně i do netradičních zavařenin, jako jsou různá čatní či jiné pochutiny.

Zavařování od A do Z

Nádoby a jejich čistota

Ať už budeme vyrábět domácí kompoty, nebo marmelády, musíme si nejprve připravit sklenice a víčka. Nesmíme zapomenout na úzkostlivou čistotu nádob na uchovávání zavařenin. Dobře je vymyjeme horkou vodou a pro jistotu je můžeme nechat v troubě projít teplotou 100 °C, abychom zlikvidovali případné původce plísní. K sterilaci používáme buď speciální zavařovací hrnec s teploměrem, anebo sklenice vložíme do hlubšího pekáče naplněného vodou a vše pak dáme do trouby zapnuté na požadovanou teplotu.

Potřebné ingredience

Co se týče ingrediencí – k výrobě kompotů budeme potřebovat jen cukr krystal, případně umělé sladidlo, a vodu, pustíme-li se do vaření marmelád a džemů, můžeme si práci ušetřit, když si opatříme želírovací cukr nebo dietní želírovací ovocný cukr či směs na želírování.

Jak na vlastní kompoty

Připravujeme je téměř ze všech druhů ovoce a zaléváme je nejčastěji cukerným nálevem či prosypáváme cukrem a doléváme převařenou vodou. Pro výrobu kompotů používáme ovoce vyzrálé, dobré jakosti, nepoškozené, s přiměřeně tuhou dužninou. Omyjeme je až těsně před přípravou, urovnáme do sklenic, setřeseme a zalijeme horkým nálevem.

Výroba nálevu: odvážený cukr a odměřené množství vody zahřejeme za občasného míchání do bodu varu. Při vaření sbíráme případnou pěnu. Na zalití ovoce potřebujeme asi třetinu objemu sklenice. Ovoce můžeme také prosypat cukrem a zalít horkou nebo přímo vařicí vodou, aby se ovoce při sterilaci rychleji prohřálo, tím jsou v něm uchovávány živiny, neztrácí původní chuť, vůni i barvu.

Sklenice po naplnění ovocem a nálevem hned uzavřeme a vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou, voda by měla sahat přibližně do 4/5 objemu sklenice (asi 2 prsty pod uzávěrem). Do hrnce vložíme zavařovací teploměr a přikryjeme pokličkou. Pomalu zahříváme na stanovenou teplotu (v průměru 80 °C) 20 minut.

Pozor, nenecháme ovoce před sterilací stát zalité horkým nálevem, ale ihned jej sterilujeme, aby příliš nezměklo. Z téhož důvodu po ukončení sterilace sklenice ze zavařovacího hrnce či pekáče hned vyjmeme a ochladíme – např. je postavíme do dřezu s horkou vodou a pomalu přiléváme studenou vodu.