Klíčový je výběr ryby. Čerstvý filet poznáte podle lesku, jako by měl na sobě vrstvičku slizu. Oschlého, nebo dokonce nelibě vonícího lososa určitě nebrat. Tatarák připravujeme těsně před jeho podáváním, není vhodné připravit ho dopředu a nechat stát v lednici, losos by ztratil čerstvou chuť, o kterou nám jde nejvíc.

Filet naškrabeme špičkou nože. Jde to snadno, ryba se sama rozpadá, nemusíte používat mixér, ostatně není to ani doporučeno. Naškrabanou rybu promícháme s ostatními ingrediencemi, které zvolíme podle chuti a stavu domácích zásob. Základem bude mořská sůl a drcenný pepř, ovšem pozor, losos není biftek, jde o jemnou, delikátní potravinu, která vyžaduje jemné ochucení. Příliš mnoho koření by přebilo její přirozenou chuť.

Do lososího tataráku se obzvláště hodí čerstvé bylinky ze zahrádky: estragon, kopr, bazalka i tymián, je ale lepší je příliš nekombinovat a v pokrmu nechat vyniknout jen jednu z nich.

Lososa zakápneme citrónovou nebo limetkovou šťávou, pohrát si můžeme i s pomerančem. Zkuste ho nakrájet na kostičky a lehce vmíchat do naškrabaného masa.

Variantou je také nadrobno nasekaná šalotka a lžička dijonské hořčice. Někdo přidává i kapku olivového oleje, ale nemusí být.

Asijskou verzi tataráku vytvoříte, pokud namísto výše uvedených ingrediencí vmícháte do masa nastrouhaný zázvor, trochu wasabi a lžíci sójové omáčky.

Nyní už zbývá jen servírování. Tatarák můžete podávat na chlebíčcích - výborně chutná například na plátcích bagety, které jste rozložili na plech a zapekli pár minut v troubě dokřupava. Směs se dá také napěchovat do formy a vyklopit jako bábovička na list salátu nebo přímo na talířek, který pak salátem dozdobíte. Vhodnou ozdobou jsou také kapary nebo kaviár, případně olivy.

Velice efektně působí bábovička ze dvou vrstev, kdy dolní vrstvu tvoří tatarák a horní třeba zeleninový salát. Pečivo pak podáváme zvlášť v ošatce, aby mohli hosté k výrazné chuti tataráku "něco zakousnout".