Lékaři již před několika staletími popsaly případy zalehnutí dítěte jeho matkou. V dnešní době je sice jasné, že matka na úmrtí dítěte žádnou vinu nenese, ale jinak věda příliš nepokročila. Co zapříčiňuje zástavu dechu i u zcela zdravého dítěte stále nevíme. Co je tedy známo? A jak se bránit?

Fakta o SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)

  • SIDS se týká v 80 % případů kojenců do 6 měsíců věku
  • Častěji se vyskytuje u chlapců a u dvojčat, dále u dětí nedonošených
  • V chladných měsících bylo zaznamenáno nejvíce úmrtí
  • Jedná se o děti zdravé, ani následná pitva nic neobjasní
  • Příčinou smrti je zástava dechu, vyloučit nelze ani srdeční arytmii

Přestože je příčina neznámá, při dodržování několika zásad se výskyt SIDS snížil. Do jisté míry tedy mu můžete předejít. Zajímá vás jak?

Neukládejte dítě ke spánku na bříško!
Zvolte polohu na zádech nebo boku. Jak dokázali američtí lékaři, obavy z vdechnutí zvratků jsou neopodstatněné. Naopak poloha na bříšku zvyšuje riziko úmrtí na SIDS.

Pozor na přehřátí či podchlazení miminka
Ve spánku by děti neměly mít zakrytou hlavičku. Pozor na posunutí miminka pod pokrývku a následné přehřátí. Pomůže, když ho uložíte co nejvíce do nohou postýlky, už se nebude mít kam nasoukat. Teplota v místnosti kde dítě spí by neměla překročit 20° C. Organismus kojence je na teploty velice citlivý.

Zapomeňte na polštáře
Kojenci v žádném případě nedávejte do postýlky polštář. Vyhnout byste se měla i prošívaným přikrývkám a dekám či pokrývkám z ovčí kůže. Matrace by neměla být příliš měkká a chybět by měly i jiné textilie, do kterých by se kojenec mohl zamotat. Na spánek také dítěti odstraňte z postýlky plyšové hračky.

Nekuřte!
A to jak v těhotenství, tak v přítomnosti dítěte. Při pitvách obětí SIDS byl nalezen vysoký obsah nikotinu v těle. Nikotin má prokazatelně tlumivé účinky na dechové centrum.

Monitor dechu pro váš klid
Pokud dodržíte všechna doporučení výrobce, je monitor dechu dítěte opravdu spolehlivá pomůcka. Jakmile se dítě nenadechne, ihned vás upozorní alarm. Jsou známy tisíce případů, kdy monitor dechu kojenci zachránil život. Pro klid všech maminek se investice vyplatí. V tomto případě raději ignorujte rady starších typu: „My jsme taky monitor neměli a jsme zdraví. Jsou to vyhozené peníze!“ Řiďte se vlastním úsudkem a monitor si raději pořiďte.

První pomoc
Může se stát, že vaše dítě zapomene na několik vteřin dýchat. Obvykle stačí dítětem zatřást, probudit ho a znovu se nadechne. Pokud ovšem nedýchá a je promodralé, je na místě zahájit resuscitaci. Je na každé mamince, aby si základní postupy osvojila, zejména patří-li její dítě do rizikové skupiny.