Historie pečení

Pečivo spatřilo světlo světa přibližně před 5 000 lety, když lidé zjistili, že pokud těsto nechají zkvasit pomocí kvasinek ze vzduchu, těsto získá objem a mění se i jeho struktura a vůně. Řekové okolo 3000 př. n. l. vynalezli mlýn a taktéž se zrodila pekařská profese. Římané pak rozvinuli nové druhy pečiva. Další zásadní pokrok v technologii a výrobě byl zaznamenán v období průmyslové revoluce.

Po úpadku výroby v období 1. a 2. světové války přišla opět doba rozkvětu pekařství a pečivo se začalo masově vyrábět. Poslední dobou ale můžeme sledovat trend spíše zaměřený na kvalitu a vracení se k tradičním hodnotám, používání starých osvědčených receptur, ruční výroby a správného technologického postupu. Samozřejmostí je použití těch nejkvalitnějších surovin domácího původu. Všechny tyto praktiky jsou samozřejmostí například u tradiční české pekárny Kabát, která vlastní i certifikát Bio výroby.

Dobrý podnik + kvalitní zboží = spokojený zákazník

Moderní člověk je již zvyklý nejen hodnotit kvalitu výrobku, který má v ruce, ale vybírá si mnohdy také, u kterého obchodníka nakoupí. V českém kraji rádi zákazníci slyší na tradici podniku a používání hlavně domácích surovin, které podpoří chod zdejší ekonomiky.

Věděli jste…

  • Proč ztvrdnou housky? Pečivo obsahuje až 15 % vody a časem dochází k jejímu vysychání a ke krystalizaci škrobu. U bílého pečiva dochází ke tvrdnutí nejrychleji – už po 4 hodinách ztrácí na čerstvosti, chléb tvrdne po 5 dnech.
  • Že po 2. světové válce bylo populárnější pečivo bílé, protože tmavé až příliš připomínalo pečivo vyráběné za války ze směsí celozrnné mouky, pšenice a mouky získané z kukuřice, rýže, brambor atd.?
  • Z čeho je průmyslově vyrobená strouhanka? V pekárnách se strouhanka připravuje mletím usušených polotovarů z hladké pšeničné mouky