Vynechání deodorantu, příliš silný parfém nebo nevyžehlená blůza s velkým výstřihem...

To jsou jedny z největších prohřešků, kterých se můžete dopustit. A to snadněji, než si myslíte. Není totiž pochyb o tom, že pohovor je pro většinu lidí stresující. A podobné situace vyvolávají nadměrné pocení. Nezapomenout na antiperspirant je tedy na místě. Pokud totiž budete cítit potem, nemáte příliš velkou naději na úspěch.

První dojem je nejdůležitější

Pokud kromě antiperspirantu zvolíte také parfém, zapomeňte na těžké vůně. Ačkoliv je zbožňujete, protože dotvářejí vaši osobnost, na pohovor se rozhodně nehodí. Váš – možná budoucí – šéf, totiž nemusí být fanouškem silných vůní, a dokonce jej mohou obtěžovat! Nezapomínejte, že první dojem je důležitý a neverbální složka komunikace často drtivě převyšuje tu verbální. Volte proto jemné vůně a v decentním množství.

Čistota je nade vše

Vysokou pozornost je třeba věnovat oblečení, a to nejen jeho barevné kombinaci, ale i čistotě. Tendence k podceňování obuvi je velká, a proto nezapomeňte boty pořádně vyleštit, anebo rovnou koupit nové lodičky či mokasíny. Pokud vás přijmou, stejně se vám ke kostýmu budou hodit. Jestliže si vezmete sukni, mohou se vám hodit rezervní punčochy v kabelce. U pánů je samozřejmostí vyžehlený a čistý oblek. Těsně před začátkem pohovoru si nezapomeňte zajít na toaletu a podívat se, jestli máte knoflíky správně zapnuté a punčochy bez ok. Zkontrolujte také váš účes a líčení.

Na výstřihy zapomeňte

O tom, jak se obléct, rozhoduje pozice, o kterou se ucházíte. Manažerské funkce vyžadují vždy kostým, grafička může být kreativnější, ale pozor – i zde platí: všeho s mírou. Pozice, na kterých budete v kontaktu s klienty, vyžadují reprezentativní vzhled. S kostýmkem zkrátka neprohloupíte. A u zahraničních firem je samozřejmostí! Barvy, které na sebe vezmete, volte střídmě. Kombinace dvou odstínů, nejlépe decentních, bude akorát. Na červenou a další výrazné barvy raději zapomeňte. Stejně jako na velké výstřihy. Je jen málo firem, kde pohled na vaše vnady při pohovoru ocení. Zvlášť, když u něj budou ženy. Máte vybráno, co na sebe? Pak už jen stačí zopakovat si pár pouček o slušném chování a směle vyrazit na pohovor. Nepodceňujte se, ale ani nepřeceňujte a hlavně, poskytujte o sobě pouze pravdivé údaje.