Možná se to na první pohled nezdá, ale čtyřicítka je ideální příležitost k reflexi a vykročení novým směrem. Už máte dostatek zkušeností, riziko naivních kroků je tak o něco menší. Děti už vás tolik nepotřebují, máte proto více času sama pro sebe. V práci už jste zaběhnutá a zkušenosti vám umožňují dělat mnohá rozhodnutí rychleji a snáz. Ale jet na autopilota je ještě příliš brzy!

Ve čtyřiceti jste už dostatečně zralá na to, abyste věděla, co od života chcete, a zároveň pořád dost mladá na to, abyste si za tím mohla plna energie jít. A jak na to? Přinášíme 6 tipů.

1. Poznejte se. Zní to směšně, říkáte si, ale opravdu dokážete na rovinu vyjmenovat svoje silné a slabé stránky? A sedí to s tím, co o vás říkají ostatní? Znalost sebe sama je klíčem k úspěšné seberealizaci. A ve čtyřiceti už není důvod být přehnaně skromná – řekněte si nahlas před zrcadlem, že umíte jednat s lidmi a když vás něco baví, rychle se učíte.



2. Navazujte kontakty. Staří přátelé jsou nedocenitelní, ale neuzavírejte se vůči novým lidem. Mohou váš život obohatit, nastavit vám zrcadlo, inspirovat vás. Choďte tam, kde můžete potkat nové přátele se společnými zájmy – jako třeba na filmových a food festivalech, autorských čteních, při cestování, na józe…

3. Vzdělávejte se. Školou to neskončilo, školou to teprve začalo – využijte proto možnost jít na školení v zaměstnání, splňte si dávný sen a jděte na cukrářský kurz nebo si na internetu najděte kurzy seberozvoje a time managementu. Pracujte na sobě - v osobním i profesním životě.

4. Otevřete se novým koníčkům. Ve čtyřiceti není pozdě dát prostor svým mladickým snům. Vždycky vás zajímala móda, ale s postupujícím věkem nemáte odvahu se oblékat tak, jak byste opravdu chtěla? Pokukujete po kurzu němčiny, ale bojíte se, že tam budete nejstarší? Chtěla byste zkusit squash, ale nevíte, jestli na to budete stačit? Nebojte se – začít nové hobby zároveň znamená odškrtnout si tři předešlé body na seznamu jen tak mimochodem!


5. Nebuďte na všechno sama. Manžel i děti mají taky ruce, domácnost proto rozhodně nemusíte „táhnout“ sama. Máte právo na čas pro sebe (a své kamarádky) bez výčitek svědomí. Nákupy, úklid i organizaci rodinných oslav si všichni doma bez obav rozdělte – stres vám nesluší.

6. Važte si vlastní energie. Opusťte vztahy, které vám energii akorát ubírají, ale setrváváte v nich z povinnosti. Pokud už dlouhodobě cítíte, že vaše zaměstnání není to pravé ořechové, poohlédněte se jinde a pokud vám někdo místo nabídne a můžete mu důvěřovat, nenechte si vymluvit, že kariéru lze změnit v jakémkoli věku.

Zkrátka a dobře - pokud máte pocit, že vám něco chybí, čtyřicítka není důvod spokojit se s tím, co už máte. Právě naopak, může být skvělým odrazovým můstkem.