Před rokem 1989 jsme pochopitelně hladem netrpěli, jen ta nabídka v obchodech byla méně rozmanitá. Rozhodně nemůžeme rodičům vyčítat, že nám pravidelně nepředkládali brokolici a nekontrolovali obsah soli v křupkách. Štítky s přesnou informací o složení výrobku tehdy nebyly povinností, na řadu druhů ovoce a zeleniny se stály dlouhé fronty, z tmavého pečiva byl na trhu dostupný snad jen moskevský chléb. Co mohly maminky a babičky dělat?

Nezbývalo jim, než zapojit představivost a vykouzlit rozmanité pokrmy z toho, co dostupné bylo. Všimly jste si někdy, že houskový knedlík, vdolky, buchty, koblihy a spousta dalších babiččiných dobrot se dělá z téměř stejného těsta? Základem je vždy mouka, vejce, kvasnice a mléko. Tyto ingredience se tehdy koupit daly. Stejně variabilní byly i brambory - když pomineme brambory na loupačku, kaši a bramborový knedlík, můžeme vzpomenout i na bramborák, bramborový guláš nebo francouzské brambory (ano, ty s tím českým salámem). Minimum ingrediencí, a přitom velký efekt. Alespoň tenkrát, když jsme byli malí.

O něco horší bylo čarování se starými rohlíky a jablky, z nichž vznikla žemlovka neboli zemlbába, jejíž verze ze školní jídelny nebyla chutná už na pohled. Diskutabilní bylo i "pořádné jídlo" v podobě plátků hovězího masa protkaného šlachami a žílami. A když na výletě maminka otevřela konzervu játrové paštiky, leckdo ocenil lahodnou chuť suchého chleba.

V mnohem menší míře fungovala i osvěta. Věděli jsme, že máme jíst ovoce, protože je zdravé. Zároveň se ale propagovaly chemické pytlíky od Vitany, která vařila za nás. Dneska už víme, že přírodní cesta je nejlepší cestou, na internetu si můžeme najít seznam potravin způsobujících alergie a dostupné jsou i informace o nutričních hodnotách jednotlivých plodin. A v obchodech se dá sehnat skoro vše, v jakoukoli roční dobu si vzpomenete.

Přesto naše pokusy vařit dětem podle zásad zdravé výživy často selhávají - mnohé ratolesti se nad zdravými potravinami ošívají úplně stejně jako my kdysi nad koprovkou. Na rozdíl od našich maminek ale máme tu možnost s jídlem víc experimentovat a kontrolovat štítky na obalech.