Hnědnutí rozkrájených jablek je způsobeno enzymem, který reaguje s kyslíkem, jde o tzv. proces oxidace. Zhnědlá jablíčka nejsou nijak zdravotně závadná, můžeme je bez obav sníst, ale kdo si potrpí na estetiku stolování, s důsledky oxidace se nesmíří. Navíc jsou příležitosti, kdy rozkrájenými jablky zdobíte ovocnou mísu pro hosty, a opravdu potřebujete, aby ovoce vypadalo výstavně po několik dlouhých hodin. Co s tím?

Tradičně se radí, abychom jablečné plátky pokapali citrónem. To do určité míry funguje, ale citrónová šťáva se musí dostat opravdu na celý povrch plátku, a přidá jablku na kyselé chuti.

Jestliže vám jablka s příchutí citrónu nejsou po chuti, vyzkoušejte tento překvapivě jednoduchý trik:

Plátky jablka ponořte do studené vody, ve které jste rozmíchali trochu soli (stačí asi půl lžičky soli na hrnek vody). Jablka ponechte v roztoku po dobu zhruba 5-10 minut a poté je důkladně omyjte. Nemusíte se bát, že budou slaná. Sůl jen zakonzervuje jejich povrch a po omytí ji na chuťových pohárcích neucítíte.

Místo slané vody se dá použít také bublinková limonáda, nejlépe citrónová nebo zázvorová. Pro ještě lepší efekt do ní můžete nakapat trochu šťávy z limetky. Jablka pak vydrží nějakou dobu krásně bělostná a čerstvá; když je po vyjmutí z lázně nepropláchnete vodou, budou mít i zajímavou příchuť.