Konvičky plné vody připravené pro sousedku, která ráno vybere schránku, odpoledne zalije květiny a zkontroluje, jestli funguje lednice, to už může být pasé. Samozavlažovacích systémů do interiérů je spousta. Některé vypadají dobře, jiné jsou především funkční.

Chytré květináče a truhlíky

Samozavlažování květin je obor, který je tak obtížný, až se nechce věřit, že vůbec ty květiny mohou růst. Truhlíky a květináče se samozavlažováním mají různé druhy průsaků vody ke kořenům – dlouhými knoty, vplétanými či gázovými podložkami… Na některé květiny prý lépe působí jeden systém, na druhé další.

Pokud budete vybírat, hledejte hlavně takový květináč, kde zjistíte, kolik je už dole vody a kam budete moci jednoduše nalévat. Některé z nich mají velmi nešťastně řešené vpusti a víc vody vybryndáte, než nalijete dovnitř. Proto bychom doporučili dolévání horní – v místech klasického zalévání, kde vybryndání znamená, že voda nateče ke kořenům. Spodní zalévání přes hubičku u dna nádoby silně omezuje manipulaci s vodou.

Cenové rozpětí je poměrně velké, zejména u květináčů, kde se ke slovu dostává i design. Pokud se budeme držet truhlíků, tak záleží na velikosti, tvaru a způsobu zalévání a distribuce vody ke kořenům. Cena se pohybuje od 70 do 400 korun.

Externí zavlažovače

Zavlažovače fungují na několika principech. Na trhu je například jednoduchý zavlažovač na principu vzlínání vody, kdy vedle květináče postavíte lahev s vodou (na 10cm květináč stačí litrová lahev) a ponoříte do ní jeden díl zavlažovače. Přes knot integrovaný do bužírky je voda přiváděna do samotného zavlažovače zapíchnutého ke kořenům květiny.

Dále jsou samospádové zavlažovače, které fungují na principu obrácené lahve. Domácí úpravy zapíchnutých lahví mají občas problémy s množstvím dodávané vody. Navíc vypadají opravdu strašně. To designově kvalitnější jsou jednoznačně zavlažovací koule, nebo nejrůznější dekorativní tvary, které koupíte v hobby marketech nebo květinářstvích. Dávkování vláhy rostlinám zajišťují po dlouhou dobu: voda je postupně uvolňována do půdy.