Přestože už je to pěkná řádka let, sama máte v živé paměti hádky vašich rodičů. Děti konfliktům dospělým dost sice dobře nerozumí, ale velmi dobře je vnímají, a to jako ohrožení svých jistot. V reálném životě je opravdu těžké se hádkám vyhýbat. Když ale rodina funguje jak má, dospělí konfliktní situace mohou »ukočírovat« tak, aby na dětech nezůstaly žádné negativní následky.

Vnímá už i miminko

Už malá miminka mají dobře vyvinuté »radary« na vnímání okolní atmosféry. Když jsou máma s tátou v pohodě, dítě se také usmívá. Když je doma dusno, miminko začne plakat, přestože slovům nerozumí. Starší děti si zacpávají ouška, batolátka už rovnou rodiče prosí, aby se nehádali.

Hádka – děti v ohrožení

Vaši prckové se mezi sebou běžně rvou jak koně a přesto se okamžitě zarazí, když na sebe křičí máma s tátou. Hádky mezi sourozenci jsou potřebné pro vyjasnění pozic a vymezení dětského teritoria. Potyčky rodičů ale děti vnímají jako ohrožení svého bezpečí.

Nejhorší je tichá domácnost

Dá se tedy vůbec pohádat tak, aby dítě netrpělo? Ano, i to se dá. Zvládnou-li rodiče konflikt udržet v patřičných mezích – neuchýlí se ke sprostým výrazům, urážkám a ponižování partnera. Dalším důležitým momentem je ukončení hádky, ideálně usmířením. Po konfliktu by se zkrátka měl pročistit vzduch. Nejhorší je tichá domácnost – dlouhodobě napjatá, nepříjemná atmosféra. To děti snášejí opravdu špatně.

Dítěti dáváte vzor do budoucna

Zvládnete-li řešení sporů, dětem tím prokážete výchovnou službu. Naučíte je, že ani dospělí se nemusejí vždy chovat bezvadně. Fakt, že na sebe občas křičí neznamená, že se už nemají rádi. Pochopí, že hádat se nemusejí nutně jen děti, že konfliktní situace zkrátka nastávají v kterémkoli věku. Dítěti předáváte určitý vzor pro jeho chování v budoucnu, v jeho partnerském vztahu. Učíte ho používat argumenty, poznávat pravidla diskuze. Naučí se, že přiznání chyb a omluva vedou k překonání problému.

Tipy Kafe.cz: 3 tipy, jak zvládnout hádku

1. Netahejte do ní děti

Nikdy nezapojujte do hádek své potomky, jejich věc to opravdu není a můžete jim v hlavě udělat pořádný guláš. Nepřetahujte děti na svou stranu a nenavádějte je proti partnerovi.

2. Vyhněte se násilnostem

Před dětmi se vyhněte jakýmkoli násilnostem a vulgárním výrazům. Nezesměšňujte před nimi svého partnera a neironizujte, co říká.

3. Vysvětlete dětem, co se děje

Když po hádce s dítětem proberete, co vás vedlo k tomu, že jste se nechali unést, ocení to. Nepouštějte se do podrobností, stačí říct, že jste unavená z práce, nebo prostě jen nervózní.