Můžete mít špičkovou matraci, dokonalý rošt, úplný klid v hlavě, a přesto se díky chrápání vašeho partnera prostě nevyspíte. S tímhle problémem se lidstvo potýká od počátků bytí.

Nástroj, který se neujal

Během staletí se tak pochopitelně objevila řada zaručených receptů, jak chrápání natrvalo zabránit. Například v roce 1871 přišel jistý vynálezce s unikátním zařízením, které se pomocí pásků upevnilo na hlavu a bradu tak, aby ústa šla jen minimálně otevřít. Možná, že potenciální zákazníci měli strach z udušení, a tak se tento nápad neprosadil.

Rady, které mohou pomoci

Donuťte partnera, aby spal na boku.

Kafe.cz: Pokud to nepůjde dobrovolně, všijte mu do zadního dílu pyžama tenisový míček. Uvidíte, jak rychle se na bok otočí! A rád!

Jestliže to dokážete, spěte se špunty do uší.

Kafe.cz: Riskujete pravidelné pozdní příchody do práce... Špunty neutlumí jen partnera, ale i budík a někdy také pláč hladového dítěte.

Zakažte chrápajícímu jakýkoliv alkohol. Ten vyvolává ochabnutí svalů hrdla, takže snadněji dochází k vibracím.

Kafe.cz: A nebo pijte s ním... A pokud možno do němoty, abyste usnula dříve než on. Do několika měsíců z vás sice bude alkoholik, ale na chrápání si už zřejmě ani nevzpomenete.

Zkuste ho přesvědčit, ať zhubne. Chrápání většinou ztratí na razanci.

Kafe.cz: Pokud ale máte doma chrápajícího hubeňoura, pak tuto radu ignorujte a přidejte mu do talíře – třeba to totiž funguje i opačně. Ale bude to váš experiment. Žádné další případy nejsou totiž známy.

Seberte mu cigarety. Kouření způsobuje otok a zánět sliznic hrdla, které je pak náchylnější k vibracím.

Kafe.cz: Problém je v tom, že mnoho kuřáků s típnutím poslední cigarety začne přibírat... A byla byste tam, kde jste nyní (viz rada č. 4). Takže ideální je najít si hned ze startu vyhublého abstinenta a nekuřáka. Bude s ním asi pěkná nuda, ale aspoň nebude chrápat...

Můžete zkusit laser

Laserová mucotomie nosní sliznice je zákrok, kdy je využíván speciální laser k odpařování postižených tkání. Výhodou zákroku je, že lze dělat ambulantně při lokálním znecitlivění. Pacient si tedy nemusí jít lehnout do nemocnice a čerpat nemocenskou, jak to bývá běžné u klasických chirurgických metod. Naopak nevýhodou laserové metody je to, že ji pojišťovna nehradí. Klient si ji obvykle musí platit sám. Stojí kolem 11 000 Kč.