Na základní karamelovou hmotu budeme potřebovat:

  • 1/4 hrnku vody
  • 1/4 hrnku kukuřičného sirupu (seženete v prodejnách zdravé výživy)
  • 2 hrnky cukru

Suroviny promícháme ve větším hrnci a přivedeme k varu. vaříme, až se cukr rozpustí a hmota získá zlatohnědou barvu. Máte-li možnost, změřte přesnou teplotu - měla by se pohybovat okolo 150°C. Chcete-li karamel barevný, vmíchejte do hmoty na konci varu pár kapek potravinářského barviva.

Karamelové spirálky

Drobné spirálky z karamelu poslouží jako netradiční ozdoby na dorty nebo zmrzlinové poháry. Horkou karamelovou hmotu zchladíme na 90°C, aby se táhla a lépe se s ní pracovalo. Karamel potřebujeme navinout na nějaký úzký předmět kuželovitého tvaru - může jím být například násada od metličky, jako to vidíme na obrázku.

Násadu potřeme máslem nebo olejem a lžící na ni opatrně navíjíme horký karamel. Opatrně ho sundáme až tak po 20 sekundách, aby ještě více vychladl a ustálil se v příslušném tvaru. Může se vám stát, že zatímco se pipláte se spirálkami, hmota v hrnci příliš vychladne a zvrdne. V tom případě ji můžete znovu zahřát, ale jen na velmi mírném plameni, aby se nespálila.

Karamelové misky

Misky z karamelu budou mít vždycky trochu jiný tvar i barvu, každá z nich bude originálem. K jejich výrobě nám pomůžou nafukovací balónky. Ty při kontaktu s horkým karamelem neprasknou, pokud je nebudete plnit vzduchem, ale vodou. Balónek neplňte vodou na maximum, stačí tak do půlky objemu. Postavte ho na stabilní misku nebo kelímek a přelijte několika vrstvami karamelu, který pak nechte vychladnout a ztvrdnout.

Z balónku potom nad dřezem vypusťte vodu. V ruce vám zůstane jedinečná miska, ve které můžete podávat zmrzlinu nebo ovocný salát.