Co jste nevěděli o pečivu...

Pekárna Kabát

Pekárna Kabát

Pečivo je běžnou součástí jídelníčku a téměř není dne, kdyby vám rukama neprošel jeden z voňavých výrobků. Je tomu tak podobně téměř na celém světě. Víte ale, jak na náš stůl pečivo vůbec přišlo, jak si zákazníci vybírají tu „svoji“ pekárnu a proč nám například ztvrdnou housky? (komerční sdělení)

Historie pečení

Pečivo spatřilo světlo světa přibližně před 5 000 lety, když lidé zjistili, že pokud těsto nechají zkvasit pomocí kvasinek ze vzduchu, těsto získá objem a mění se i jeho struktura a vůně. Řekové okolo 3000 př. n. l. vynalezli mlýn a taktéž se zrodila pekařská profese. Římané pak rozvinuli nové druhy pečiva. Další zásadní pokrok v technologii a výrobě byl zaznamenán v období průmyslové revoluce. Po úpadku výroby v období 1. a 2. světové války přišla opět doba rozkvětu pekařství a pečivo se začalo masově vyrábět. Poslední dobou ale můžeme sledovat trend spíše zaměřený na kvalitu a vracení se k tradičním hodnotám, používání starých osvědčených receptur, ruční výroby a správného technologického postupu. Samozřejmostí je použití těch nejkvalitnějších surovin domácího původu. Všechny tyto praktiky jsou samozřejmostí například u tradiční české pekárny Kabát, která vlastní i certifikát Bio výroby.

Dobrý podnik + kvalitní zboží = spokojený zákazník  

Moderní člověk je již zvyklý nejen hodnotit kvalitu výrobku, který má v ruce, ale vybírá si mnohdy také, u kterého obchodníka nakoupí. V českém kraji rádi zákazníci slyší na tradici podniku a používání hlavně domácích surovin, které podpoří chod zdejší ekonomiky. V Praze můžete zajít do pekárny Kabát s téměř 20letou tradicí, které jsou tyto zásady vlastní a kromě jiného zaměstnává i handicapované občany a sponzoruje mnohé školy, postižené děti a spolupracuje na mnoha dobrovolných akcích. Tato pekárna si na tradicích přímo zakládá a dbá, aby zákazníci byli spokojení a vždy si odnášeli kvalitní zboží, což je mimo jiné i jedním z jejich mott.

Věděli jste…  

  • Proč ztvrdnou housky? Pečivo obsahuje až 15 % vody a časem dochází k jejímu vysychání a ke krystalizaci škrobu. U bílého pečiva dochází ke tvrdnutí nejrychleji – už po 4 hodinách ztrácí na čerstvosti, chléb tvrdne po 5 dnech.
  • Že po 2. světové válce bylo populárnější pečivo bílé, protože tmavé až příliš připomínalo pečivo vyráběné za války ze směsí celozrnné mouky, pšenice a mouky získané z kukuřice, rýže, brambor atd.?
  • Z čeho je průmyslově vyrobená strouhanka? V pekárnách se strouhanka připravuje mletím usušených polotovarů z hladké pšeničné mouky

Více informací najdete na www.pekarnakabat.cz

Prodejny:

DBK
Prodejní komplex DBK, na Budějovické. Praha 4, 140 00
Vstup z parkoviště. Naproti prodejně Billa.
PO-PÁ 7:00 - 20:00, SO-NE 8:00 - 17:00

OHRADA
Biskupcova 5/1796, Praha 3 - Žižkov, 130 00
PO-PÁ 6:30 - 19:00, SO 7:00 - 12:00

MŮSTEK
Vestibul stanice metra „B“
Uprostřed Václavského náměstí, pod ulicí Vodičkova/Jindřišská
PO-PÁ 6:30 - 19:30, SO 7:00 - 12:00

FLORENC
Prostranství před vestibulem přestupní stanice metra Florenc.
PO-PÁ 6:00 - 20:00, SO 7:00 - 14:00

Další pobočny najdete na webu.

 

Nejnovější články

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena