Podle odbornice na historii královských rodů Marlene Koenig si královské tituly doslova zahrají na škatulata ve chvíli, kdy královna Alžběta II. odstoupí z trůnu. Princ Charles se stane králem a jeho dosavadní titul princ z Walesu by mohl přejít na jeho staršího syna Williama. Takový posun by učinil z Williamovy manželky Kate princeznu z Walesu - jde o stejný titul, který během manželství s Charlesem užívala princezna Diana.

Marlene Koenig ovšem upozorňuje, že tituly se v britské královské rodině nedědí a na potomky nepřecházejí automaticky, udělit je může s konečnou platností jen panovník. Charles například získal od královny titul princ z Walesu až v době, kdy mu bylo devět let.

Přesto je dost pravděpodobné, že se Kate oficiálního titulu princezny dočká. Její postavení i popularita nekladou žádné překážky k tomu, aby nosila stejný titul jako předčasně zesnulá Williamova matka, kterou lid doslova zbožňoval a na jejiž památku je dodnes citlivý.

Právě kvůli ohledu na princeznu Dianu se princeznou z Walesu nikdy nenazývala Charlesova nová manželka Camilla, ačkoli jí tento titul po svatbě teoreticky připadl. Dopředu se také proslýchá, že se Camilla nikdy nestane oficiálně královnou - v případe Charlesovy korunovace se jí bude s největší pravděpodobností říkat "královna choť".

Rošády vznešených titulů by podle odbornice měl být ušetřen akorát princ Harry. Ten se po narození třetího Williamova dítěte posunul v čekací listině na trůn na šesté místo, a v hierarchii královské rodiny není tak důležitý. S manželkou Meghan proto nejspíš zůstanou po zbytek života vévodou a vévodkyní ze Sussexu.

Otázkou zůstává, kdy se Charles stane králem. Královna Alžběta je stále čilá a o jejím možném odstoupení zatím nepadlo ani slovo. Spekuluje se ale, že by mohla břímě vlády předat synovi za tři roky, až dovrší 95 let.