Ze spárů bídy

V roce 1970 se do rodiny leteckého inženýra s afro-venezuelskými předky a operní pěvkyně narodila malá holčička Mariah. Pro smíšená manželství nebylo v té době příliš velké pochopení a rasistická nevraživost dohnala rodiče k rozvodu. Samoživitelka se třemi dětmi musela otočit každý dolar. Mariah se před bídou a nepřízní osudu často schovávala do svého pokoje, pobrukovala si a skládala jednoduché básničky a písničky. V momentě, kdy její matka poprvé uslyšela fistule (nejvyšší možný hlasový rejstřík lidského hlasu), zbystřila a začala svou dcerku naplno podporovat.

Brzy na to se celá rodina přestěhovala blíž do centra New Yorku a Mariah získala stálé místo jako sboristka zpěvačky Brendy Starr. Ta v ní viděla ohromný potenciál a jako své svěřenkyni a přítelkyni se jí snažila pomoct. Předala její prvotiny manažerovi nahrávací společnosti. Ohlasy byly ohromné a mladé dívce se předpovídala zářná budoucnost. Úkol do začátku byl jasný - vytvořit konkurenci kralující Madonně a Whitney Houston.

Ne/slavné devadesátky

V roce 1990 vychází debut s žalostně neoriginálním názvem Mariah Carey. Čerstvý vánek ve světě hudby způsobil doslova revoluci, fanoušci se nemohli jejího hlasu nabažit a kritici nešetřili chválou. Mariah si nemohla přát lepší začátek své kariéry. Svou pozici potvrdila druhým albem, které téměř do puntíku zopakovalo úspěch debutu.

Bohužel byla Mariah při své další tvorbě ovlivňována požadavky nahrávací společnosti a její hlas šel do pozadí na úkor všudypřítomného popu. Posluchači ale dali jasně najevo, kde je zpěvaččino místo a následující dvě alba nepřijali moc kladně. Stávala se loutkou manažerů toužících po penězích a mamonu a ztrácela svůj jedinečný rukopis.

V roce 1997 se vzepřela, už si nenechávala písně psát a konečně se na nich začala i sama podílet. Alba Butterfly i Rainbow prorazila Mariah cestu ke hvězdám a své konkurentky nechala daleko za sebou. V jejím životě ale nic není věčné, a tak se nechala po 4 letech zlákat pohádkovou nabídkou nahrávací společnosti Virgin a opět upadla do spárů manipulace a nesmyslných požadavků. Hlasový projev nepřišel zkrátka, ale opětovný odklon od hip-hopu a R&B nepřinesl nic moc dobrého ani kvalitního. Spotřební hudba, která se na čas dostane na přední místa hitparád, ale po pár týdnech slávy upadne v zapomnění.

Očekávání a setrvačnost

Zlom přišel až v roce 2005, kdy vydala roky očekávané album The emmancipation of Mimi, které přesně odrazilo jedinečnost Mariah Carey. Následovalo velmi úspěšné celosvětové turné, jedno volné pokračování a náhlý útlum. Dnes zpěvačka žije z tantiém a prazvláštní setrvačnosti. Konečně se soustředí na svůj osobní život a po mnoha vztahových kotrmelcích, které stačila vtěsnat do skulin své vrtkavé kariéry, to vypadá na přímý tah na branku, štěstí a ryzí lásku.

Manželství a nezdary

Poprvé stanula Mariah Carey před oltářem s Tommy Mottolem. Muž, který jí otevřel brány ke slávě a zároveň byl tím, kdo ji svedl na hudební scestí, manipuloval s ní a nutil ji do popu, nezahrnoval zpěvačku láskou, ale ranami pěstí a urážkami. Po pěti letech bylo manželství konec. Dlouhých deset let trvalo divě, které muži leželi u nohou, než znovu uvěřila. V roce 2008 si při romantickém obřadu na Bahamách vzala Nicka Cannona. Ani roztomilá dvojčata Monroe a Morrocan bohužel nebyla zárukou šťastného svazku a dnes žijí rodiče odděleně. O co rychleji podlehla Mariah svodům australského podnikatele a miliardáře Jamese Packera, o to rychlejší byl konec. Záře zásnubního prstenu oslepila celý svět, ale k oltáři ty dva nepřivedla. S výhledem na brány padesátky hledá Mariah už jen bezpečí mužské náruče. Bez předsudků a rozdílů ve věku, váze, slávě i majetku je už několik let šťastná se svým tanečníkem Bryanem Tanakou.

Vánoce bez Mariah

Mariah Carey a její nesmtelný hit "All I want to Christmas is you" patří k Vánocům stejně jako Ježíšek, dárky, jmelí, rybí kosti a bramborový salát. Více než půl miliardy shlédnutí řadí tento song mezi nejpopulárnější písně vůbec.

Jak už bylo zmíněno rozsah zpěvu Mariah Carey je čtyři oktávy a šest a půl tónu. Freddie Mercury měl rozsah přesně 4 oktávy stejně jako Glenn Hughes. Ani Christina Aguilera se 4 oktávami a jedním půltónem divu nepředčila, to samé Tina Turner se třemi oktávami a pěti notami a taková Beyonce se třemi oktávami a čtyřmi tóny je vyloženě daleko za Mariah.

Šikovný grafik = nejlepší dieta

Že si Mariah umí dupnout, prosadit pohádkový honorář nebo jednorázová záchodová prkénka, je veřejně známý fakt. Stejně jako její záliba v úpravě fotek. Věčná dietářka a neústupná bojovnice s kily navíc nakonec, zdá se, rezignovala a svůj vzhled vkládá do rukou grafického programu. Nechat si vyhladit povolené břicho nebo macatá stehna není hřích, ale úbytek dvaceti kil je přeci jen znát a osobní setkání se zpěvačkou může způsobit menší šok. Ale taková hvězda si může dovolit mnohé výstřelky.