Narodil se v dubnu roku 1979 v australském Perthu. Už na škole byl hvězdou mnoha dětských představení, kde mohl naplno ukázat, co za geniálního umělce v něm dřímá. I když kvůli chlapeckému vzhledu nebyl předurčen pro ztvárnění záporných postav, na sklonku svého života mu dal režisér Christopher Nolan ve filmu Temný rytíř šanci a Heath se v roli Jokera ukázal jako prvotřídní bídák.

Téměř dokonalý

Na svém kontě má řadu úspěšných filmů, které se zapsaly do dějin kinematografie. Prvním z nich bylo 10 důvodů, proč tě nenávidím. Příběh ze střední školy neměl složitou zápletku, ale Heath dokázal přinést něco navíc. Stejný osud čekal i oscarový snímek Ples příšer s Halle Berry, Zkrocenou horu, kde si zahrál s Jakem Gyllenhaalem homosexuálního kovboje, i srdcovku Temný rytíř, který byl uveden až po jeho smrti a vydělal přes miliardu dolarů. Uměl se s rolí semknout a hrát suverénně a přitom jen tak mimochodem. Kritikům bral slova z úst a ženám drtil srdce.

Lamač dívčích srdcí

Ženy měly v hercově životě důležité místo. Vystřídal jich dost. Od neznámých krásek po herečky jako Naomi Watts, Michelle Williams a modelku Ward, která mu byla nejbližší, když nešťastnou náhodou přišel o život. Spekuluje se i o utajeném vztahu s Mary-Kate Olsen, ale to jsou klepy, které nikdy nedostaly jasnou formu. Životní láskou ale byla dozajista jeho jediná dcera Matilda, která se narodila během vztahu s Michelle Williams. I když společných chvilek jim bylo dopřáno pomálu, podoba, kterou po svém otci zdědila, je neskutečná.

Vnitřní boj

Za svou slávu platil Heath krutou daň. Úměrně stoupající slávě a zájmu o něj se uzavíral do sebe, svíraly ho deprese a zásoby prášků byly jediným řešením, jak přežít. Z natáčení utíkal do ústraní, vymlouval se na nevolnosti a občas mu ujely nervy. Svoje trable se snažil držet pod pokličkou a schovával se za svůj rošťácký úsměv, i když poslední měsíce značně křečovitý. Všichni ale tušili, že jeho psychika není v nejlepší kondici. Než stačila přijít pomoc, kterou by potřeboval, stala se mu osudným kombinace antidepresiv, na které tolik spoléhal. 22. ledna 2008 skončil život herce, který stoupal příliš strmě na to, aby mohl žít déle.

Legenda v našich srdcích

Žil krátce, ale neodpíral si. Spousty známých i neznámých žen, legendární drogové dýchánky s Naomi Campbell, nezapomenutelné role, které prožíval do morku kostí. Odměnou mu za to je sbírka cen, které získal in memoriam - Oscar, BAFTA, SAG, AFI, Zlatý Globus a mnoho dalších. Smrt si nevybírá, a tak se musíme dívat směrem k lepším zítřkům. Dcera Matilda roste do krásy. Michelle Williams našla po deseti letech lásku a vdala se. A diváci si mohou Heathův um připomínat stále dokola.