Někteří z herců už bohužel nejsou mezi námi: jen vzpomínat můžeme na Štěpánovu maminku Mílu Myslíkovou, ochotnického "rejžu" Jiřího Císlera, homosexuálního baletního mistra ztvárněného Luďkem Kopřivou nebo na důchodce Valeriána v podání úžasného Františka Filipovského.

#clanek|4002021#

O hlavní protagonisty Štěpána a Kendyho jsme naštěstí nepřišli. Pavel Kříž (57) a David Matásek (55) se ještě v roce 2016 společně objevili v nejnovějším pokračování "básnické" série Jak básníci čekají na zázrak a naplno se věnují herecké práci díky řadě dalších projektů. Ačkoli Pavel Kříž ještě před revolucí emigroval do Kanady, kde vystudoval univerzitu a následně se i oženil, herecké příležitosti v Čechách ho přitáhly zpátky. V současné době ho vídáme v řadě televizních seriálů.

David Matásek míval hudební ambice nejen coby Štěpánův kamarád Kendy, ale také v reálném životě. Určitě si vzpomenete na kontroverzní skupinu Orlík, kterou koncem 80. let založil spolu s Danielem Landou. Z poněkud neohrabaného obrýleného Kendyho se stal drsný hoch. Nakonec však otočil a image skinheada vyměnil za rodinný život.

#clanek|3999614#

Zato Štěpánova první láska Borůvka Miroslava Šafránková (60) u filmu nezůstala. Dlouho žila v Německu a do Čech se vrátila jen na skok, aby natočila pohádkový seriál Arabela se vrací. V pomyslné síni slávy má tak trochu nálepku "sestra úspěšné Libušky Šafránkové". Tvář Borůvky je ale nezapomenutelná. A svou ženskou křehkost Miroslava neztratila ani po letech.

Velice humornou postavu perspektivního propagačního referenta Emila Nádeníčka ztvárnil v Básnících Oldřich Navrátil (66). I dneska po šestatřiceti letech jej bezpečně poznáte. Můžete ho vidět například v seriálu Krejzovi, kde nahradil Václava Postráneckého.

Štěpánova filmového profesora chemie Josefa Somra (84) neopustilo pracovní nasazení ani v pokročilém věku. Před dvěma lety si svou roli zopakoval ve filmu Jak básníci čekají na zázrak a poté ještě natočil televizní pořad Pohádky Jaromíra Erbena.

#clanek|3997004#

Připomenout bychom měli i Báru Štěpánovou (59), která se v Básnících na Štěpána ráda svůdně "prsila". Sledujete-li Ordinaci v růžové zahradě, pak určitě víte, že se od prvního dílu Básníků zase tolik nezměnila.