Diář pro milovníky jídla

www.gastronaut.cz, www.isifa.com

Každého, kdo má rád jídlo a zajímá se o jeho původ, potěší speciální diář na příští rok. Ten mimo klasické kalendárium, užitečné odkazy a místo na poznámky obsahuje, kde a kdy se konají různé gastronomické akce.

Asi každý zná ten pocit lítosti, když projíždí kolem místa, kde se právě sklízejí stánky po nějaké akci. „Jé, tady byly farmářské trhy, to je škoda, že jsme to nevěděli dřív,“ říkáte si v duchu, stejně jako u televizní reportáže o moravských slavnostech vína. Rozličných akcí s pivem, vínem a dalšími produkty zemědělství se v průběhu roku koná po celé České republice nepřeberné množství. Každý si tak může vybrat tu, která je jeho srdci a jazýčku nejbližší. Problém s tím je jediný: vzpomenout si a začít včas shánět informace - pokud se tedy vybraná událost neděje v sousední ulici. A právě těm, kteří nemají dostatek času ani energie se podobnému vyhledávání plně oddávat, je určen diář Gastronaut na rok 2011.

 

Pro práci i zábavu

Diář Gastronaut má klasický formát A5 a kalendárium se zobrazuje po týdnech, aby bylo u každého dne dostatek místa na zapisování obvyklých povinností. Mimo to konkrétní dny doplňuje zápis, kdy a kde se jaká gastronomická akce chystá. Diářem po levé straně prochází informační sloupec, kde se dočtete, jaké zemědělské události se tradičně konají v daném období, jaká zelenina a ovoce má právě sezónu nebo pro které druhy hub právě nyní vyrazit do lesa. Pro inspiraci je diář proložen několika recepty od známých šéfkuchařů či autorů kuchařek. Šikovná je i zadní část diáře, kde je vedle místa na poznámky připraven prostor pro zaznamenávání receptů, ochutnávek piva a vína nebo zaznamenávání zajímavých obchodů.

 

Co se do diáře nevešlo

Protože se v průběhu roku koná opravdu velké množství gastronomických akcí, do tištěného diáře se vešly jen ty větší, které mají delší tradici. Aby však milovníci jídla nebyli ochuzeni i o další, neméně zajímavé události, byla vedle diáře spuštěna stránka www.gastronaut.cz. Tam se momentálně nachází informace o více než šesti stech padesáti gastronomických akcí z Čech, Moravy a přilehlých oblastí Slovenska a Rakouska, které se před vložením ověřují u pořadatele, aby byly skutečně přesné a nápomocné. Není bez zajímavosti, že nejvíce gastronomických událostí se koná v Jihomoravském a Středočeském kraji, nejméně naopak v kraji Karlovarském a Ústeckém. To se však ještě může změnit, protože autoři stránky očekávají, že v průběhu příštího roku se počet zaznamenaných událostí zvýší až k patnácti stům!

 

Kdo se na žádnou z gastronomických akcí nedostane, může se zabavit sklizní hrušek. Co z nich můžete udělat, se dočtete v článku Hrušky na povidla a další vychytané recepty
 

 

Nejnovější články

2008 - 2017 © VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Všechna práva vyhrazena